Seksivaje tuo paineita lomaan
Terveys ja hyvinvointi
Seksivaje tuo paineita lomaan
Tuoreimman Finnsex-tutkimuksen mukaan suomalaisten yhdynnät ovat vähentyneet entisestään.
3Kommenttia
Julkaistu 30.6.2016
Apu

Yli 50 prosenttia suomalaisista odottaa enemmän ja erilaista seksiä. Odotukset kulminoituvat usein kesälomaan.

– Seksiltä odotetaan lomalla paljon, vaikka on sula mahdottomuus korvata esimerkiksi 11 kuukauden aikana väliin jääneitä yhdyntöjä yhdessä kuukaudessa, sanoo Väestöliiton seksologian johtava asiantuntija Tarja Santalahti.

Hän tietää, että seksi ei aina suju, vaikka puitteet olisivat hyvät. Pettymyksen käsittelyssä nousevat esiin ne tavat, joilla on lapsena oppinut sietämään pettymyksiä.

Pettyessä on tärkeää, ettei jää vatvomaan kielteisiä tunteita, vaan ottaa aikalisän. Yksi pettymys ei kuvaa koko suhdetta. Odotuksistaan voi kertoa kumppanille ja keskittyä suhteessa olevaan hyvään.

Loman alkupäivät ovat usein tulenarat myös riidoille.

– Antaa tulla vaan: riidat voi hoitaa alta pois, ja ilmapiiri puhdistuu. Jo suhde on kunnossa, saman voi tehdä seksissä, eli hoitaa homman heti loman alussa. Näin seksi sujuu ehkä loppuloman ilman suurempaa jännittämistä.

Realisti kannattaa olla, sillä yksi loma ei muuta kaikkea. On hyvä päivittää omat toiveensa lomanvietosta suhdetta ajatellen ja muistaa kohtuus.   

Elokuussa Väestöliitossa on usein pieni piikki pari- ja seksuaaliterapian kysynnässä. Usein taustalla on pidempiaikaisia ongelmia, joita halutaan katsoa loman yli.

Teksti: Riitta Heimonen

3 kommenttia