Apu

Sedinin kaksoset liikaa Leijonille


Ruotsi ei antanut Suomelle juuri mahdollisuuksia kuskin paikalle, vaan vei MM-välierän ja finaalipaikan Globenissa 3-0 (1-0, 1-0, 1-0). Odotettua vaisumman kamppailun ykköstähdiksi nousivat hyvinkin odotetusti Daniel ja Henrik Sedin. Finaalissa Ruotsi kohtaan kisojen sensaation Sveitsin ja pronssiottelussa Suomi USA:n.
Kuvat Petri Mulari

Jo ottelun alussa tunnelma oli suomalaisittain hieman epäuskoinen: missä kaikki ovat? Globen on toki jättiareena, mutta ottelun alkaessa se oli tuskin puolillaan.

Vaikka väkeä tuli lisää ja Tukholma ei kuulu naapurin kiekkohulluihin kaupunkeihin, tyhjät paikat olivat MM-välierän hegemoniaottelussa yllätys. Kannustamaankin herättiin vasta viimeisessä erässä. Suurimmat suosionosoitukset sai Neuvostoliiton Punakoneen ex-diktaattorivalmentaja Viktor Tihonov, jonka kamera poimi screenille – ja joka näytti olevan joko kyllästynyt tai nukahtamaisillaan.

Pelin intensiteetti ei noussutkaan kummoisiin sfääreihin ottaen huomioon, ketkä pelasivat ja mistä. Tämä johtui sekä Ruotsin taktisesta viisaudesta että Suomen heikkoudesta.

Kaukalon isännästä ei ikävä kyllä jäänyt epäselvyyttä oikeastaan missään vaiheessa; Ruotsi oli läksynsä ja Suomen kaavamaisen avauspelin lukenut. Aggressiivisen karvauksen sijaan joukkue tukki kylmänviileällä 1-2-2 -trapilla keskialueen, ohjasi hyökkäykset kulmiin, voitti kaksinkamppailut eleettömästi ja miehitti maalintekosektorin niin, että Suomen todella vaaralliset maalipaikat olivat laskettavissa yhden käden sormin.

Kentän ehdottomina kingeinä häärivät identtiset kaksoset Daniel (0+2) ja Henrik Sedin (1+2), joiden yhteispeli muistuttaa ajatustenlukua. NHL-tähtien seurajoukkueessa Vancouverissa vitsaillaan, että veljekset käyttäytyvät myös kaukalon ulkopuolella rasittavan ja lähes pelottavan symbioottisesti.

Ketjun täydensi Sedineille tilaa tekevä Dallasin Loui Eriksson (2+0), joka osaa myös hakeutua maalipaikkoihin ja toimittaa veljesten nappisyötöt maaliin. Erikssonin molemmat osumat syntyivät ylivoimalla, toinen maalin kulmalta ja toinen neliön keskeltä –  josta ei saisi koskaan päästä vapaasti ampumaan.

Lähes aina kun Sedinit olivat kentällä, he painoivat pakkopelin Leijonien päätyyn ja ryhtyivät pyörittämään omaa ”toimistoaan” eli syöttörallia b-pisteen alakaarelta ja maalin takaa. Suomelta juuri kukaan ei halunnut, uskaltanut tai ehtinyt häiritsemään.

Periaatteessa itsensä ulos pelaamisen riski olikin turhan suuri – mutta samalla veljekset saivat touhuta kaikessa rauhassa. Tulos luki sitten taululla.

– Eivät nuo kaverit turhaan pelaa NHL:n huipulla. Vaarallisuus tiedettiin, mutta samaa leipää ne silti syövät, hymähti turnauksen parhaan pelinsä pelannut Niklas Hagman.

Petri Kontiolan ykkösketju turhautui Ruotsin pihdeissä pahasti, ja sen peli meni väkinäiseksi puskemiseksi ja liiaksi sooloiluksi joka hyökkääjältä. Suomesta lähimmäksi maalintekoa pääsi juuri Hagman, joka laukoi takatolpalta puolityhjästä maalista niukasti ohi ensi erässä.

– Ruotsi sumputti, sumputti ja sumputti, eikä meiltä löytynyt eväitä sen murtamiseen, mutta ei tämä mikään läpihuutojuttu ollut. Yhdelläkin maalilla kaikki olisi voinut kääntyä toisin, Hagman kommentoi.

Toinen pirteästi esiintynyt oli Antti Pihlström, joka pelasi sekä Mikael Granlundin että Jarno Koskirannan ketjuissa Jukka Jalosen yrittäessä hakea uutta vaihdetta kokoonpanomuutoksilla. Pihlströmin peli menee turhan usein laput silmillä koohottamiseksi ja ympäri kenttää ryntäilyksi, mutta Globenissa hän oli niitä harvoja suomalaispelaajia, jotka pääsivät kunnolla peliin ns. sisälle.

– Ihan hyvältä oma peli tuntui, joo. Totta silti on, että maalinedusta oli tosi tukossa ja Ruotsi osasi pelata meidän vahvuudet pois, hikeä tippunut Pihlström puhalteli.

– Sedinit? Niiden kanssa on hankalaa, kun ne pyörivät ja hyörivät – ja aina se syöttö vaan tuntuu löytävän toisen jostain. Mutta nyt täytyy vaan unohtaa ja keskittyä pronssipeliin. Meillä on monta jätkää, jotka eivät ole voittaneet tällä tasolla mitään. Enkä mä muutenkaan usko, että suomalainen kiekkoilija on ensimmäisenä luovuttamassa.

Finaalissa Ruotsin kohtaa turnauksen sensaatiojoukkueen Sveitsin, jonka pelaajat itkivät avoimesti ilosta jo 3-0-välierävoiton jälkeen. Suomen vastus pronssiottelussa on USA.

Julkaistu: 18.5.2013