Apu

Menestystrilleristi Sebastian Fitzek löysi epäonnisten uravalintojen jälkeen kultasuonen: ”Jaan painajaiseni lukijoiden kanssa”

Menestystrilleristi Sebastian Fitzek löysi epäonnisten uravalintojen jälkeen kultasuonen: ”Jaan painajaiseni lukijoiden kanssa”
Saksan menestyneimpiin lukeutuva kirjailija Sebastian Fitzek sanoo pelkäävänsä jännitysromaaniensa aiheita kirjoittaessaan mutta nukkuvansa jälkikäteen yönsä hyvin.
Julkaistu: 15.10.2021

Saksan menestyneimmän jännityskirjailijan, 50-vuotiaan Sebastian Fitzekin trillereitä saadaan nyt suomeksi, kun niistä julkaistiin keväällä ensimmäiset, Potilas (Bazar 2021) ja Matkustaja 23 (Bazar 2021). Potilas oli vuoden 2018 myydyin kirja Saksassa.

Marraskuun alussa julkaistaan Fitzekin kolmas suomennettu teos, Ikkunapaikka 7A (Bazar 2021).

Valtaisasta maailmanlaajuisesta menestyksestään huolimatta Sebastian Fitzek kertoo Avulle pitäneensä kokopäivätyön kirjailijan ammatin rinnalla pitkään.

– Päivätyö oli ankkurini todellisuuteen. Outoja ihmisiä ja tilanteita ei onneksi tapaa kotonaan, joten sain ideoita kirjoihini tosielämästä. Työskentelin saksalaisten radiokanavien päätoimittajana ja ohjelmapäällikkönä, kunnes pienensin työmäärää niin, että radiotyöstä tuli harrastus, kirjailija kertoo.

"Väittelin tekijänoikeuslaista, ja ensimmäinen kirjani käsitteli aihetta. Se ei ollut mikään myyntimenestys!"

Nykyään Fitzek esiintyy kerran kuussa yhden radio-ohjelman vieraana. Romaaneja hän on julkaissut vuodesta 2005 yhteensä 20 kappaletta, mutta loppututkinnon opiskeli oikeustieteistä.

– Väittelin tekijänoikeuslaista, ja ensimmäinen kirjani käsitteli aihetta. Se ei ollut mikään myyntimenestys, Fitzek nauraa.

Itse asiassa, hänen elämänsä on ollut täynnä asioita, jotka eivät onnistuneet, kirjailija vakuuttaa.

– Opiskelin eläinlääketiedettä, mutta huomasin omaavani kaksi vasenta kättä, joten lopetin kolmen kuukauden jälkeen. Halusin aina muusikoksi, mutta sekään ei onnistunut.

Koska nuorella Sebastianilla ei ollut hyödyllisiä yhteyksiä musiikkibisnekseen, hän tutki, mitä tutkintoja musiikki-ihmisillä oli. Juristin tutkinto näytti olevan yleinen, joten Fitzek ryhtyi oikeustieteellisiin opintoihin.

– Se ei ollut niin tylsää kuin kuvittelin. Ja käsittelen yhä työssäni rikollisia.

Musiikkia rumpuja soittava kirjailija on saanut ujutettua elämäänsä; Fitzekin kirjoista on tehty muuan muuassa konsertteja. Kirjailijan viimeisin Saksassa jo julkaistu trilleri on nimeltään Playlist, ja siinä 15-vuotiaan tytön katoamista selvitetään hänen soittolistansa avulla.

"Ihmismieli on yksi viimeisistä maapallon tuntemattomista alueista"

Sebastian Fitzekin trillerit käsittelevät usein ihmismielen kieroutumia, ja kirjojen tunnelma on hyytävän pelottava. Kirjailija sanoo ihmismielen kiinnostaneen häntä aina.

– Se on viimeisimpiä maapallon tuntemattomia alueita, vähän kuten valtameretkin. Monilla ystävilläni on ollut mielenterveysongelmia, ja minusta on kiinnostavaa miettiä, mikä on totta tai kuvitelmaa.

Fitzek valitsee kirjojensa aiheet sen mukaan, mitkä hänestä tuntuvat tähdellisiltä – tai hänen alitajuntansa mielestä, jota kirjailija kutsuu ”kirjoittajakumppanikseen”.

– Se valitsee aiheita, joita en voi välttää. Olen usein peloissani ennen kirjoittamista, sillä aiheet nousevat omista peloistani. Kirjoittaminen on tapani käsitellä niitä. Jaan painajaiseni lukijoideni kanssa ja jälkikäteen nukun oikein hyvin, Fitzek hymyilee.

Suomen vahva rikoskirjaperinne "ällistyttää" Fitzekiä

Menestyskirjailijan mukaan elämää oppii parhaiten arvostamaan, kun tiedostaa myös sen synkemmät puolet.

– Eihän kukaan kesällä ajattele asuntojen lämmittämistä, mutta talvella siitä tulee äkisti tärkeää. Pitää tuntea kylmä rakastaakseen aurinkoa. Menemme huvipuistojen vuoristoratoihin kokeaksemme vaaran tunnetta ohikiitäväksi hetkeksi, ja samanlaisen kyydin haluan tarjota lukijoilleni.

Suomessa Sebastian Fitzek on käynyt kerran nuorena, ja maa mainintaan kirjassa Potilas.

– On ällistyttävää, että teillä on niin vahva rikoskirjaperinne, vaikka yhteiskunnassanne ei ole rikoksia nimeksikään! Mutta hyvän trillerin sisällöstä vain kymmenen prosenttia käsittelee kuolemaa, loput elämää – kaikkea sitä, jonka puolesta kannattaa taistella.

Taaperoarki hankaloittaa lukuharrastusta

Lapsiperhearjessaan kiireinen menestyskirjailija harrastaa ahkerasti lukemista, mutta ehtii nyt vuoden ikäisen kuopuksensa Oskarin kanssa samassa huoneessa nukkuessaan katsoa lähinnä vain suoratoistopalvelu Netflixistä elokuvien ja televisiosarjojen kuvatekstejä.

– Rakastan jännityskirjoja, mutta luen melkein mitä tahansa: Stephen Kingiä, Michael Endeä, Tom Wolfea, Edgar Allan Poeta. Joskus menen kirjakauppaan hyllylle, joka ehdottomasti ei ole minulle suunnattu – mutta pidin viihdekirjailija Jojo Moyesistakin!

Ensi huhtikuussa Fitzekin tuotannosta ilmestyy suomeksi Terapia ja loppuvuodesta Sielunmurskaaja.

Menestyskirjailija Sebastian Fitzek kärsii tällä hetkellä ”myönteisestä stressistä”, sillä hänen neljästä lapsestaan nuorin, Oskar, syntyi tammikuussa.

Juttua muokattu 26.10.2021 kello 16.10: Tarkennettu Ikkunapaikka 7A:n ilmestymisaikaa.

Kommentoi »