Tuulilasi

Seat Ibiza valittiin vuoden autoksi - lue kattava testi ja katso video!

Uusi Ibiza voitti Vuoden Auto Suomessa 2018 -palkinnon. Tulokset julkistettiin tänään keskiviikkona. Seat on tiloiltaan luokkansa kärkeä, mutta miten on muiden ominaisuuksien laita? Laajassa testissämme Seat Ibiza 1.0 EcoTSI 95 Style.
Teksti Niko Rinta

Teksti: Juuso Kallioinen – Kuvat: Timo Pyykkö

Testipäiväkirja

 • Mittarilukema: mittausten alussa 6 945 km
 • Testimatka: 1 540 km
 • Renkaat: kesärenkaat
 • Mittauspäivä: 13.10.2017
 • Sää: pilvinen, heikko tuuli
 • Lämpötila: + 8°C
 • Tien pinta: kuiva kestopäällyste

Faktat

 • Mallin perushinta: 16 996 euroa
 • Testiauton lisävarusteet: White-ulkoväri 234 e, Style Pack 762 e, Full Link älypuhelimen peilaus 199 e.
 • Testiauton hinta: 18 191 euroa
 • Takuu: 2 vuotta ilman km rajaa, maalitakuu 3 vuotta, koritakuu 12 vuotta. Matkaturva voimassa merkkihuollon huoltovälin.
 • Maahantuoja: VV-Auto Group Oy, Vantaa
 • Valmistaja: SEAT S.A., Espanja
 • Valmistuspaikka: Martorell, Espanja

Viidennen sukupolven Seat Ibiza esiteltiin Geneven autonäyttelyssä tänä vuonna. Edellisen korimallin Ipana oli myynnissä vuodesta 2008 lähtien, ja sen kasvoja pestiin vuosina 2012 ja 2015.

Uusi Ibiza on saanut kunnian olla ensimmäinen VW-konsernin auto, joka perustuu uuteen MQB A0 perusrakenteeseen. Kyseessä on konsernin B-segmentin tuotteille tarkoitettu modulaariratkaisu, kokoluokkaa isomman MQB -rakenteen tapaan. Myös uusi VW Polo perustuu luonnollisesti tähän samaan tekniikkaan.

Ibiza on yksi Seatin nykymalliston kolmesta kulmakivestä – Leonin ja Atecan ohella. Ibizaa on myyty vuosien varrella kunnioitettavat 5,4 miljoonaa kappaletta, joten myös emokonserni on selkeästi halukas panostamaan viidenteen sukupolveen. Ulkoisesti uutukainen jatkaa Seatin totuttua linjaa terävine muotoineen, ja sukunäkö Leoniin onkin selvä.

Uusi perusrakenne on muuttanut Ibizaa tilavampaan suuntaan, vaikka auton kokonaispituus on jopa pienentynyt muutaman millin. Olennaisinta on kuitenkin se, että akseliväli on kasvanut 95 mm (nykyään 2 564 mm). Myös leveyttä on tullut lisää 87 mm (nykyään 1 780 mm) ja tavaratilan ilmoitettu litramäärä on kasvanut 63 maitopurkin verran (nykyään 355 l). Näillä mitoilla Ibiza kurvaa suoraan luokkansa suurimpien joukkoon.

Uuden sukupolven myötä Seat ei tarjoa Ibizasta enää kuin yhtä korimallia – kolmiovinen ja farmari tippuivat pois. Tilannetta tulee tulevaisuudessa paikkaamaan B-segmenttiin istuva pieni SUV Arona, joka perustuu samalle modulaarirakenteelle kuin Ibizakin.

Ruisleipää. Nyt on kuitenkin Ibizan vuoro. Se on alustateknisiltä ratkaisuiltaan hyvin perinteinen. Etupäässä pyöräntuenta rakentuu joustintukien ja L-muotoisten alatukivarsien varaan. Takana luotetaan yhdysheilurirakenteeseen. FR-varustelu tuo mukanaan jäykemmän jousituksen ja mahdollisuuden ajoprofiilin valintaan, mutta nyt testatussa Stylessä on vakioalusta. 

Testiauton konepellin alla hyrrää turboahdettu, kolmisylinterinen bensiinimoottori. Kyseinen versio on litraisista TSI-malleista se pienitehoisempi (95 hv). Korkeamman viritysasteen versiosta irtoaa 115 hv. Mallistosta löytyy lisäksi ns. hinnat alkaen -versio, jota vauhdittaa litrainen, ahtamaton, kolmisylinterinen moottori (75 hv). Bensiinikatraan huipulta löytyy nelimukinen 1.5 TSI EVO (150 hv). Dieselit ovat 1,6-litraisia, ja tarjolla on kaksi eri tehoversiota (95 ja 115 hv). Kolmas käyttövoimavaihtoehto on kaasu. Tätä versiota vauhdittaa 1.0 TGI (90 hv).

Vapaasti hengittävä 1.0 MPI ja pienitehoisempi 1.0 TSI ovat viisivaihteisella manuaaliaskilla varustettuja, samoin kuin pientehoisempi diesel ja kaasuversio. Suurempitehoisten bensiini ja dieselmoottoreiden kaverina on kuusivaihteinen manuaali. DSG-kaksoiskytkinautomaatti on saatavilla tehokkaamman 1.0 TSI:n ja pienempitehoisen 1.6 TDI:n kaveriksi.

Mallioppilas. Ibiza käyttäytyy maantiellä niin etevästi, että sen ratissa tuntee olevansa luokkaa suuremmassa autossa. Akselivälin ja raideleveyden kasvu ovat parantaneet selvästi Ibizan ajettavuutta. Seat kulkee ryhdikkäästi suoraan. Rengaskoko on maltillinen 185/65 R15. Ainakaan näillä kumeilla pitkittäiset urat eivät tunnu vaikuttavan kulkusuuntaan lainkaan, vaikka auton ihan tarkoituksella niihin ohjaisi. Ohjaus keskittää maantienopeuksilla kiitettävästi, ja kun kuormakaan ei saa Ipanaa pahemmin vaeltelemaan, voidaan puhua erittäin suuntavakaasta autosta.  

Mutkatiellä käytöksestä on niin ikään vaikea löytää suuria heikkouksia. Ohjauksen keskialue on melko tarkka, ja käännettäessä lisää vastettakin on ihan tuntuvasti. Koska auton kallistelu on maltillista ja ohjaus tehtäviensä tasalla, viilettää Ibizalla mielellään myös syheröisempää tietä pitkin. Pienehkö, kevyt auto ja renkaat nurkissa on yleisesti aika hyvä lähtökohta mutkatielle. Ihan fiestamaiseen ajamisen iloon Ibiza ei kuitenkaan yllä.

Jämäkkä ote. Jousitus on konsernille tuttuun tapaan melko tukeva. Iskunvaimennus toimii hienosti, eivätkä epätasaisuudet pääse lyömään läpi normaaliajotilanteissa. Pintapehmeyttäkin on – ainakin tällä rengastuksella – ja poikittaissaumat ylittyvät hyvin. Kaupungin epätasaisuuksissa kuten mukulakivillä ja kaivonkansien kohdalla jousitus välittää matkustamoon värinöitä. Varsinaisen epämukavaksi kyyti ei kuitenkaan muodostu.

Suuremmat epätasaisuudet kuten hidastetöyssyt ja loivat montut ylittyvät tyhjällä autolla hienosti. Alustaa on vaikea saada kyykkäämään oikeastaan minkään muotoisessa heitossa. Kuormattuna kantokyvyn rajat löytyvät luonnollisesti helpommin. Isommissa hidastetöyssyissä perä pohjaa aika nopeasti, mutta ei jää silti pomppimaan. Pienemmissä epätasaisuuksissa kuorman tuntee lisääntyneenä keinahteluna. Alustan äänet loistavat poissaolollaan.

Melutaso on korvakuulolta arvioiden maltillinen: ei kova, mutta ei aivan matalakaan. Melumittari vahvistaa subjektiivisen tulkinnan. Hälyääniä, kuten räminöitä ja natinoita ei pahemmin kuulu, mikä parantaa laatuvaikutelmaa.

Myös Ibizasta löytyy suuremmista TSI–moottoreista tuttu toiminto, jossa tyhjäkäyntikierroksia kohotetaan automaattisesti kytkintä nostettaessa. Käytännössä autoa on liikkeelle lähdöissä liki mahdoton sammuttaa. Tyhjäkäynti on muutoinkin tukevaa, ja Ibizaa on helppo ryömittää kaupunkiliikenteessä. Kakkosella voi suhata mateluvauhtia risteyksissä.

Tiukoissa 90 asteen käännöksissä ohjaus palauttaa erinomaisesti, ja paikallaan pyöriteltäessä se on riittävän kevyt. Kääntöympyrä on tässä luokassa tavanomaista tasoa, eli melko pieni. Näillä avuilla 180 asteen käännöskään ei yleensä aiheuta ylimääräistä sahausta. Vakaus tuntuu myös kaupunkiolosuhteissa, sillä voimakkaisiin pitkittäisuriin jarruttaminenkaan ei poikkeuta Ibizan kulkusuuntaa.

Vaikka Ibiza on kasvanut leveyttä, mieltää sen kapeilla kaduilla silti melko siroksi. Tämän perusteella mittoja voisi kuvailla kompakteiksi. Seatin muotokieltä tiiviisti viestivät sivupeilit ovat keskikokoiset. Näkyvyys taaksepäin ja kylkiin on asiallinen, mutta taskuparkkeja varten peilejä pitää säätää alaspäin.

Leveys tuntuu. Seatin kuskinpaikalle on helppo pujahtaa, ja auton kasvanut leveys tuntuu heti. Vaikuttaa siltä, että tilaa on enemmän kuin esimerkiksi parivertailuumme hiljattain osallistuneissa Ford Fiestassa ja Nissan Micrassa. Vaikka ajoasentoon pystytään vaikuttamaan ainoastaan korkeus- ja selkänojansäädöillä sekä ohjauspyörän säätövaroilla, saa siitä kuitenkin luontevan. Istuinkin on vielä aika peruskauraa, mutta reisitukea löytyy, koska istuinosa on riittävän pitkä.

Istuimen sivutuet ovat miedot muodoiltaan, mutta sopivan karkea istuinmateriaali pitää kropan hyvin paikallaan normaaliajossa. Oikeastaan ensimmäinen asia, jota jää kaipaamaan vähän pidemmällä ajomatkalla, on ristiseläntuen säätö. Valitettavasti sellaista ei ainakaan tämän varustetason yhteyteen ole saatavilla.

Avara tunnelma. Pääntilaa on etupenkeillä hyvin. Myös jalat saavat olla kohtalaisen luontevasti. Vasemmalle jalalle on kangaspäällysteinen lepuutustuki, ja oikea nojaa keskikonsoliin. Auton kokoluokka paljastuu oikeastaan vasta silloin, kun apukuskin penkille istahtaa toinen täysikasvuinen. Tällöin keskikyynärnojan kohdalla rupeaa olemaan jo ahdasta.

Takana ollaan etutiloja selkeämmin luokan kärkipäässä. Takapenkillä saa aikuinenkin harvinaisen luontevan matkustusasennon, ottaen huomioon, että nyt puhutaan kuitenkin pikkuautosta. Keskimittaisella polvet saattavat jo hipoa etuistuimia, mutta pään saa viedä ihan pääntukeen saakka, eikä kupoli ota silti kattoon kiinni. Penkin istuinosa on sellaisessa kulmassa, että reisitukeakin löytyy. Kolmen aikuisen kattauksella on kuitenkin jo epämukavaa. Reunapaikoilla ohimo ja päälaki ovat kiinni kattoverhoilussa, ovikyynärnoja puristaa reittä ja sivusuunnassa on muutoinkin tiukkaa.

Viihtyvyys on toki muutakin kuin puhdasta tilaa. Ibizan takamatkustamo on harvinaisen karsittu ja tunnelma muovinen. Eipä tässä luokassa yleensä ihmeellisiä mukavuusvarusteita olekaan, mutta kun takakattovalo ja kauhukahvatkin puuttuvat, on tunnelma todella askeettinen.

Siirryttäessä auton perään, on edessä taas positiivinen yllätys. Ibizan tavaratila on jo mittojen valossa suurempi kuin kilpailijoissa. Käytännön kokeet osoittivat, että se on ainakin Fiestan ja Micran konttia suurempi – jopa melko tuntuvasti. Kontin korkea nostokynnys tuo kuitenkin lastenvaunujen lastaamiseen haasteita. Tässäkin tapauksessa Emmaljunga Crossway lastenrattaista joutuu irrottamaan pyörät, jotta vaunut mahtuvat kyytiin.

Kiva kolmonen. Pieni litrainen turbokone on ponteva moottori, ja se istuu Ipanaan hyvin. Viisilovisen vaihteiston välitykset sopivat moottorin kanssa myöskin hyvin yhteen – kuutosta ei jää varsinaisesti kaipaamaan. Käytännön suorituskyky on riittävän jouheaa maantienopeuksiin saakka, kun ajetaan ilman kuormaa. Täydellä lastilla monoa saakin sitten pitää tulipellin suunnalla useammin.

Kulupuolella Ibiza on niin ikään etevä. Polttoainetta paloi mittauksissamme melko vähän. Jos malttaa pitää matkanopeuden maksimissaan 100 km/h -lukemassa, on kulutus todella pieni.

Kampanja käynnissä. Muista kuluista nostetaan esille tässä yhteydessä jakohihnan vaihto. Sille ei anneta varsinaista vaihtoväliä, vaan se uusitaan tarvittaessa. Maahantuojan ilmoittama kustannus toimenpiteelle on noin 800 euroa. Normaali huoltoväli on joustava, ja maksimissaan se on 30 000 km tai 2 vuotta. Seatilla on tämän vuoden loppuun saakka voimassa oleva kampanja, joka tarjoaa uuden auton ostajalle 100 000 kilometrin tai vaihtoehtoisesti viiden vuoden takuun.

Turvavarusteluun kuuluu tässäkin kokoluokassa aktiivisia avustimia. Ibizassa on vakiona mm. törmäysvaroitin, automaattinen hätäjarrutustoiminto ja jalankulkijatunnistus. Kuljettajan havainnointia auttaa keskivertoa parempi näkyvyys etuviistoon, sillä A-pilarin ja peilin väliin jää tilaa. Nouseva kylkilinja ja paksu C-pilari vesittävät kuitenkin näkyvyyden takaviistoon. TL

Ajettavuus: Ibiza on tasainen suorittaja, ja ihan hyvässä mielessä. Maantiellä suuntavakaus jopa yllättää, mutta mutkatielläkään ei tarvitse pettyä. Kaupungissa kompakti Ibiza niin ikään lunastaa kokoluokkaan liittyvät odotukset.

Etu ja takatilat: Ibizan kanssa tekee helposti sinunkaupat. Ohjaamo on selkeä ja ergonomia hyvä. Kokonaisuus on yksinkertaisen rehellinen. Pikkutavaroille on tilaa vaihdekepin etupuolella ja ovikoteloissa. Keskikyynärnojan pituus on säädettävissä, mutta se kaartuu ikävästi alaspäin. Kulku takapenkille onnistuu aika helposti aikuiseltakin. Sähkölasit ovat vakiovarusteena ainoastaan edessä. Ovikyynärnojat ovat oikein hyvät, paremmat kuin monessa isommassa autossa. Keskikyynärnojaa ei ole.

Ohjaamo: Ibizan ohjauspyörä istuu hyvin käteen. Nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä on Stylen vakiovaruste. Puolien säätimet ovat helppokäyttöiset ja niissä on hyvä tuntuma. Kojelautailme on yksinkertaistettu. 8 tuuman näyttö on lisävaruste, joka tulee Style Packin mukana. Vakiovarusteinen näyttö on viisituumainen, mutta tottelee sekin kosketusta ja on värillinen. Manuaalinen ilmastointi on vakiovaruste.

Tavaratila: Ibizan tavaratila on varustelultaan keskiverto. Kuormalenkkejä ja kassikoukkuja on kaksi. Säädettävä tavaratilan pohja on lisävaruste. Nostokynnys kontista on melko korkea, mutta tilaa on asiallisesti.

Julkaistu: 13.12.2017
Kommentoi »