Apu

SDP:n haltuunotto vei Antti Rinteeltä kolme vuotta – ”En ollut sinut tehtävän kanssa – Se oli rankkaa aikaa”

SDP:n haltuunotto vei Antti Rinteeltä kolme vuotta – ”En ollut sinut tehtävän kanssa – Se oli rankkaa aikaa”
Pääministeri Antti Rinne kertoi Avun erikoishaastattelussa julkisuuden raa'asta kohtelusta, ja kuinka Ilta-Sanomien toimittaja haukkui ay-gangsteriksi. Ankaran ay-johtajan imagostaan Rinne on maksanut kovan hinnan.

Haastattelussa Antti Rinne vaikuttaa mutkattomalta ja poikamaiselta. Hän elehtii rennosti ja nauraa hörähtelee, tosin nauru päätyy usein kakovaan yskänpuuskaan: sunnuntain vapaalla hän meni metsään sieneen, sai paljon suppilovahveroita ja flunssanalun.

Onko hän kovis vai pehmo?

Ihmettelyyn mielikuvan ristiriidasta Rinne kertoo tarinaa ay-juristin ajaltaan.

Tehtiin analyysi siitä, miten ammattiliitto voisi kasvattaa jäsenmääräänsä ja saisi jäsenet uskomaan, että tämä puheenjohtaja kykenee edunvalvontaan, luotiin tietoisesti ja Rinteen suostumuksella tiettyä mielikuvaa hänen persoonastaan. Siitä yrmyn kuvasta hän ei tunnista itseään lainkaan.

Kun ay-johtajasta kuoriutui poliittinen johtaja, entisiltä ajoilta tuttu ristiriita seurasi mukana.

– Minulta meni kolme vuotta sosialidemokraattisen puolueen haltuunottoon – monesta eri syystä, joita en käy sen enempää läpi. Se oli aika rankkaa henkisesti, ja ehkä se näkyi käyttäytymisessäni. En ollut sinut puolueen puheenjohtajan tehtävän kanssa.

Vaalivoiton iloa kotiovella Mäntsälässä huhtikuussa 2019 Heta Ravolainen-Rinteen, 45, kanssa.

Julkisuus ja media aiheuttivat pelkoa

Eniten Rinne sanoo pelänneensä sitä, miten luovia julkisuudessa, miten tulla median kanssa toimeen.

– Huomasin pian kovan ja aika raa’an kohtelun, jonka kohteeksi joutuu. Sekin piti tiettyä ilmettä yllä. Se, mitä sairastumisessani kävin läpi, saattaa vaikuttaa näin: kun tostakin selvisin, niin tästäkin voi.

Sairastumisestaan hän kertoo myös Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittamassa, juuri ilmestyneessä elämäkerrassa Antti Rinne – koko tarina (Into).

Rinne myöntää, että ankarasta ay-johtajalle rakennetusta imagosta on saanut maksaa aika kovaa hintaa.

– Poliitikonuralla se on vaikuttanut aika pitkään. Muistan miten Maikkarin puolueiden puheenjohtajatentissä Timo Haapala sanoi, että ay-gangsteri. Se oli aika ikävästi ja tökerösti sanottu ammattitaitoiselta toimittajalta. Vähin erin olen alkanut ymmärtää, että jos joku kuvittelee minun olevan sellainen, en sille mitään voi. Enkä hirveästi haluaisikaan voida, ei näitä kannata pyörittää. Eli so what?

Nuoren miehen kiitos antoi voimia

Osuvia poliittisia kannanottoja on turha kysellä tässä maailmantilanteessa ja kotimaan politiikassa, kun ei ole tietoa, onko mikään enää voimassa, kun viikkolehti ehtii painosta ulos.

Tulevaisuudenuskosta ja Rinteen hallituksen hallitusohjelman odotusarvoista kannattaa kysyä.

– Kerron yhden tosielämän tarinan viime kesältä, jonka kuvittelen kuvaavan sitä, miksi meillä on voimia tehdä asioita. Istuttiin Hetan kanssa Korppoon vierasvenesataman laituriravintolassa ruokaa odottelemassa. Siihen tuli sellainen Elias, samanniminen kuin lapsenlapseni, ehkä 18-vuotias poika. Seisahtui eteeni ja sanoi: ”Antti Rinne, olet antanut minulle toivoa elämässä. Saanko kiittää?”

Rinteen mukaan samanlaisia kohtaamisia on tullut hallitusohjelman julkaisun jälkeen.

– Nuoret tulevat sanomaan, että nyt on syttynyt toivoa elämään. Olen luottavainen sen suhteen, että onnistutaan tässä jutussa. Se vie jonkin verran aikaa – pitää odottaa. Mutta on mahdollista tehdä maailmaa paremmaksi, ja se antaa minulle voimaa jaksaa päivästä toiseen. Asennemuutoksen merkitys on valtava, se ruokkii itse itseään. Jos minussa näkyy tietty muutos rennompaan suuntaan, se tulee juuri tästä ilmapiirin muutoksesta SDP:ssä ja koko keskustelussa. Se on ollut hieno kokemus.

Antti Rinteen ote vallankahvasta oli tuore Reykjavikin kokouksessa elokuussa 2019. Saksan Angela Merkelistä ei voi sanoa samaa. Ruotsin Stefan Löfven on Rinteen läheisin kansainvälinen kollega.

Mäntyniemi ei houkuta

Onko edessä entisen ay-johtajan kannalta ikäviä ratkaisuja?

– Sanon sen tässä taas kerran: minun vetämäni hallitus ei tule ihmisten toimeentuloa leikkaamaan! Varsinkaan niiltä, joiden toimeentulo on pientä. En näe toimeentuloleikkauksena sitä, jos vaikkapa minun tulotasoni ihmiseltä parin prosentin verran veroja kiristettäisiin.

Entäpä tulevaisuus, kohti Mäntyniemeä?

– Ei, ei. Haluan hoitaa tämän homman niin hyvin, että luvattu muutos saadaan oikeasti toteutumaan. Se saattaa hyvinkin vaatia toisen vaalikauden. Tavoitteena on voittaa toisetkin vaalit. Vähän reilummin, Rinne naurahtaa.

Vielä on kysyttävä, mitä onni on?

– Onni syntyy siitä, että omassa arjessa on mukava elää. Hetan ja minun, tyttärien, lastenlasten ja omien vanhempieni suhteisiin liittyvää mutkattomuutta voisi onneksikin kutsua. On helppo olla, Antti Rinne sanoo.

Illan tullen, ennen kuin isoisä matkaa Brysseliin maailman sotkuja puimaan, lapsenlapsi Elias taitaa tulla aika onnelliseksi. Aamuposti toi pääministerin pöydälle paketin Norwich City -joukkueelta Suomen Huuhkajien illalla pelattavan maaottelun kunniaksi.

Paketissa oli Teemu Pukin kanarialinnunkeltainen pelipaita no 22. M-koko mahtuu paremmin Eliakselle.

Pukki taituroi illalla kaksi maalia ja Suomi voittaa Armenian 3–0. Pääministeri twiittaa onnittelunsa.

Antti Rinne

  • Syntynyt: 3.11.1962 Helsingissä.
  • Ura: Yo 1980, oikeustieteiden kandidaatti 1987, AKT:n lakimies 1987–1996, juristina omassa lakiasiantoimistossa. ay-puheenjohtaja 2002–2014: Erto, Toimihenkilöunioni, Pro.
  • Politiikassa: Mäntsälän kunnanvaltuutettu 1997–2004 ja 2013–. valtiovarainministeri Jouko Skinnarin avustaja 1997–1998. Valtiovarainministeri vuoden verran 2014, SDP:n puheen­johtaja 2014–, kansanedustaja 2015–, Suomen pääministeri 6.6.2019 lähtien, Suomen EU-puheenjohtajuus alkoi 1.7.2019.
  • Perhe ja liitot: ensimmäinen puoliso Tiina 1987–1991, toinen puoliso Merja, yhdessä 1992–2005, tytär Ilona syntyi tammikuussa 1993, Roosa joulukuussa 1993, perheessä Merjan edellisen liiton tyttäret Emma, 1985, ja Milla, 1988. Heta Ravolainen-Rinne 2007–. Ravolainen-Rinne on Mäntsälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Insinööriliiton asiamies.
  • Ajankohtaista: Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjoittama elämäkerta Antti Rinne – koko tarina (Into Kustannus) julkaistiin 24.10.2019.

Lue Antti Rinteen koko haastattelu Avun numerosta 44/2019

Julkaistu: 24.10.2019
Kommentoi »