Tuulilasi

Scania investoi rajusti ruotsalaiseen mega-akkutehtaaseenScania investoi rajusti ruotsalaiseen mega-akkutehtaaseen

Volkswagenin omistama rekkavalmistaja Scania investoi 10 miljoonaa euroa kaikkiaan neljän miljardin arvoiseen projektiin, jonka maalina on Euroopan suurin akkutehdas Pohjois-Ruotsissa.
Kuvat All Over Press

Tehtaan rakentava Northvolt haluaa kilpailla eurooppalaisilla akkumarkkinoilla korealaisen LG Chemin kanssa. Erittäin suuri osa sähköautojen akuista toimitetaan tällä hetkellä Eurooppaan Aasiasta.

Northvolt ja Scania julkistivat yhteisen tavoitteensa rakentaa ja kaupallistaa raskaiden ajoveuvojen sähköakkuja. Scanian panostus menee tuotantolinjan rakentamiseen sekä kehitystyöhön.

Northvoltin kunnianhimoinen tavoite on pystyä haastamaan Teslan Yhdysvalloissa sijaitseva Gigafactory. Vuoteen 2023 mennessä tehtaalla on tavoitteena valmistaa 32 gigawattitunnin edestä akkuja.

”Jos onnistumme kehitystyössämme yhdessä kuten olemme suunnitelleet, tästä tulee todella merkittävä osa raskaiden hyötyajoneuvojen sähköistä tuotantoketjua”, sanoo Scanian pääjohtaja Henrik Henriksson Reutersille.

Northvolt teki viime vuonna sopimukset sveitsiläisen insinööriyhtiön ABB:n ja tanskalaisen tuuliturbiineja valmistavan Vestasin kanssa, mutta sillä on vielä kerättävänään iso osa Skellefteån tehtaan rahoituksesta.

”Meillä on koko ajan käynnissä useita neuvotteluja ja prosesseja. Tämä on ottanut hiukan enemmän aikaa kuin alun perin odotimme, mutta se johtuu siitä, että nämä ovat erittäin suuria strategisia ratkaisuja”, sanoo Northvoltin pääjohtaja Peter Carlsson

Julkaistu: 27.1.2018