Apu

Savuna ilmaan

Savuna ilmaan
Suomessa syttyy vuosittain lähes 15 000 tulipaloa, joista parituhatta on rakennuspaloja.
Julkaistu: 11.7.2012

Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi, jos kotisi palaisi? Olisiko sillä mitään väliä, jos ihmishenkiä ei olisi vaarassa? Omaisuuttahan se vain olisi, pelkkää materiaa. Uusi koti rakennettaisiin tilalle, ja vakuutus maksaisi viulut.

Vai olisiko sittenkään näin? Tuli tuhoaisi kaiken, mitä ihminen arjessaan tarvitsee. Vaatteet, astiat, katon pään päältä ja seinät sivuilta. Liekit nielisivät myös valokuva-albumit, perintöesineet, taulut ja mummon tekemät käsityöt, joita ei mikään raha korvaa.

Siinä samalla palaisi myös turvallisuuden tunne. Palosta jäisi ikuinen pelko: voisiko se toistua ja kävisikö silloin vielä pahemmin?

Onnettomuuden osuminen omalle kohdalle voi tuntua epätodennäköiseltä ja pakolliseksi säädetyt palovaroittimet turhalta niuhotukselta, mutta tilastot kertovat kuuman totuuden. Suomessa syttyy vuosittain lähes 15 000 tulipaloa, joista parituhatta on rakennuspaloja.

Lappeenrantalaiset Jussi ja Eira Silvast tietävät hyvin, millaista on menettää kaikki yhdessä humauksessa. Toimittaja Saara Pakarisen tekemässä haastattelussa he kertovat, voiko kodin tulipalosta päästä jaloilleen ja toiko tragedia myös jotain hyvää tullessaan.

Juttu panee miettimään asiaa omaltakin kantilta. Millaisia palopommeja sähkökaapissa tai patterin välissä piilee? Onko kotini suojattu kaikin keinoin? Mitä ottaisin mukaani väistämättömän tuhon hetkellä? Milloin ehtisin skannata vanhat valokuvat digitaaliseen muotoon ja jakaa varmuuskopiot sukulaisille?

Kommentoi »