Sauvakävelystä tykkäävät aivotkin
Terveys ja hyvinvointi
Sauvakävelystä tykkäävät aivotkin
Sauvakävely kasvattaa suosiotaan meillä ja maailmalla. Se on tehokasta liikuntaa, jota voi harrastaa melkein missä vain.
Julkaistu 7.5.2015
Apu

Dementiahiihdoksi vinoiltu kuntoilu on noussut suomalaisten suosioon. Jo noin puoli miljoonaa suomalaista kävelee säännöllisesti sauvojen kera.  

Lajiin ei ole hurahdettu vain sen synnyinmaassa, vaan harrastajia löytyy miljoonia ympäri maailman. Eikä syyttä suotta. Sauvakävely on helppoa, ja sillä on monia terveysvaikutuksia.

– Sauvakävely lisää energiankulutusta, parantaa rasva-aineenvaihduntaa ja alentaa verenpainetta, listaa hyötyjä terveysliikunnan dosentti, FT Mika Venojärvi Itä-Suomen yliopistosta.

– Sauvakävely on tehokas, sporttinen ja koko kehoa aktivoiva ulkoliikuntalaji, jolla saadaan myös parannettua kestävyyskuntoa.

Sauvakävelystä voi olla erityistä hyötyä yläkehon ongelmista kärsiville. Niska-hartiavaivat saattavat lievittyä ja rintarangan liikkuvuus parantua.

– Tänä vuonna ilmestyneissä tutkimuksissa on todettu, että sauvakävely alentaa verenpainetta, kolesteroliarvoja ja verensokeria ylipainoisilla vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, Venojärvi kertoo.

Sauvakävely on tehokkaampaa kuin miltä se tuntuu.

– Sauvakävely lisää hapenkulutusta keuhkoahtaumapotilailla samaan tapaan kuin terveillä henkilöillä. Se tuntuu yhtä kepeältä kuin tavallinen kävely.

Sauvakävelystä on hyötyä sekä terveyden ylläpidossa että kehon trimmaamisessa.

– Sauvakävely vähentää rasvan määrää elimistössä ja kiinteyttää muun muassa käsivarsia, kunhan sauvatekniikka on oikeanlainen, Venojärvi vinkkaa.

Hän jatkaa, että sauvakävely sopii periaatteessa kaikille, niin nuorille kuin iäkkäämmillekin. Sauvakävelyn voi aloittaa, vaikka kunto olisi päässyt vuosien varrella rapistumaan.

– Jos tietää tai epäilee sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden olevan koholla, on hyvä keskustella lääkärin kanssa, ennen kuin aloittaa kuntoilun tai palaa sen pariin pitkän tauon jälkeen.

Venojärvi muistuttaa myös, että flunssaisena treenit kannattaa jättää väliin.

Sauvakävelyssä tarvitaan hyvien jalkineiden lisäksi kävelysauvat. Niissä riittää valinnanvaraa tavallisista suorista perussauvoista kurvillisiin ja vastuksellisiin. Urheiluvälineliikkeistä kannattaa kysyä neuvoa sopivien sauvojen valintaan. Suomen Ladun nettisivuilta löytyy ohjeistusta oikeaan kävelytekniikkaan.

Maailman sauvakävelypäivää vietetään 24. toukokuuta, ja viimeistään silloin kannattaa kokeilla ”dementiahiihtoa”. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kestävyysliikunta, kuten sauvakävely, suojaa dementialta.

– Sauvakävelyn perimmäinen tavoite on sekä mielen että kehon hyvinvointi, joten virnuilu sauvakävelystä dementiahiihtona osuu enemmän kuin oikeaan, Venojärvi kannustaa kokeilemaan lajia.

Teksti: Katriina Ylönen

Kuva: Kari Kaipainen

Kommentoi »