Apu

Ylös, ulos ja sauvakävelylle: hiihtäjien kesäharjoittelulajista tuli koko kansan liikuttaja, joka auttaa moneen vaivaan

Ylös, ulos ja sauvakävelylle: hiihtäjien kesäharjoittelulajista tuli koko kansan liikuttaja, joka auttaa moneen vaivaan
Suomessa kehitetty liikuntamuoto auttaa verenpaineeseen ja niskajumiin.
Julkaistu: 24.8.2022

Sauvakävely on yksi harvoista Suomessa kehitetyistä liikuntalajeista. Se on löytänyt paikkansa ihmisten arjessa. Itä-­Suomen yliopistossa ­selvitetään perusteellisesti lajin terveyshyötyjä.

Tavalliseen kävelyyn verrattuna ­sauvakävely lisää hapenkulutusta jopa 20 prosenttia käytetystä sauvatekniikasta riippuen. Sauvakävely lisää energiankulutusta, parantaa kehonkoostumusta ja ­rasva-aineenvaihduntaa sekä alentaa verenpainetta.

– Iäkkäillä sauvakävely parantanee ­elämänlaatua, unen laatua, kognitiivisia toimintoja, tasapainoa ja vähentänee masennusta. Myös kestävyyskunto paranee ja painonhallinta helpottuu, kertoo dosentti Mika Venojärvi Itä-Suomen yliopistosta.

Maailmalla on arviolta 10–15 miljoonaa sauvakävelyn harrastajaa.

Myös työikäisten ja erityisesti istumatyötä tekevien kannattaa sauvoa.

– Pitkäkestoisen istumatyön tiedetään aiheuttavan selkä- ja niskakipuja. Sauvakävely parantaa ryhtiä ja rintarangan liikkuvuus paranee. Myös niskaoireet helpottavat, kun yläselän liikkuvuus paranee ja hartiat rentoutuvat. Sauvat lisäävät myös tasapainoa ja vakautta. Pitkään lievistä selkäkivuista kärsineillä sauvakävelyn on havaittu lievittävän kivun tunnetta.

Parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa on käynnissä väitöstutkimus, jossa tutkitaan yksittäisen golfkierroksen sekä sauvakävely- ja kävelylenkin fysiologisia vasteita muun muassa sydämen sykkeeseen, rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä aivoperäisten ja tulehdukseen liittyvien biomarkkerien esiintyvyyteen yli ­65-vuotiailla golffareilla.

Alun perin sauvakävely oli hiihtäjien oheisharjoittelumuoto: jo 1960-luvulla suomalaishiihtäjät sauvoivat soilla ja metsissä keväästä syksyyn. Varsinainen sauvakävelybuumi syntyi 1990-luvulla.

– Tuoreimman kyselyn mukaan 1,1 miljoonaa suomalaista on kokeillut lajia viimeisen vuoden aikana ja noin puoli miljoonaa on aktiiviharrastajia. Tutkimusten mukaan tyypillinen suomalainen sauvakävelijä on noin 60-vuotias nainen.

Suomen ulkopuolella laji tunnetaan nimellä Nordic Walking. Maailmalla on arviolta 10–15 miljoonaa sauvakävelyn harrastajaa, ja erityisen suosittua se on Saksassa.

Hiihtäjät harjoittelivat ­sauvakävellen jo 1960-luvulla, mutta buumi syntyi 1990-luvulla.
Kommentoi »