Sauna-auto vanhasta Saabista ja muut hauskat talviautot – Ja miksi talviautoilua ei kannata pelätä
Talviautoilun erikoisuudet
Sauna-auto vanhasta Saabista ja muut hauskat talviautot – Ja miksi talviautoilua ei kannata pelätä
Vanhaan Saabiin rakennettu sauna, neuvostoaikojen laatikko-Lada vai Bemarin paras liukkaan kelin malli? Sinä päätät.
17.11.2023
 |
Tuulilasi

Taas se kolkuttelee ovelle ja yllättää autoilijoita ympäri Suomea – talvi siis. Ja Goodyearin tuoreen tutkimuksen mukaan liukkaus hermostuttaa, ellei jopa pelota yllättävän monia.Harjoittelun puutetta, sanomme me. Talvea ei kannata pelätä, siitä kannattaa nauttia. Tosin nykyautoilla hupi on tehty lähes mahdottomaksi, kun avustavia järjestelmiä on niin paljon, ja kässärikin on sähköinen.

Jäärata on oivallinen paikka harjoitella, ja niitä kaikkia ei ole onneksi onnistuttu tappamaan. Mielestämme lisää kaivattaisiin silti, jotteivat nuoret joutuisi harjoittelemaan isojen markettien tai vastaavien parkkipaikoilla. Riskit haavereihin olisivat näin myös paremmin hallittavissa. Ajovirheen johdosta syvälle penkkaan uppoaminen käy myös kuntoilusta, nykynuorten kunto kun on kuulemma rapautumaan päin.

Ennen takavetoisten aikaan hienoja talviautoja piisasi pilvin pimein, nykyään raavitaan menemään joko edestä tai kaikkien pyörien vetämänä. Yllä olevan kolmikon lisäksi mielestämme oivia talviautoja ovat myös W202-Mersu ja DX-Corolla.

Myös Suomessa ajetaan vielä kilpaa jääradoilla, mutta aikoinaan lajin suosio oli selvästi suurempaa. Ja aika moni lentävä suomalainen on tahkonnut aikoinaan enemmän kuin riittävästi jäärataa, mistä on löydetty auton käsittelytaidot.Ja jos ette sitä tienneet, Munkkiniemen edustalla Laajalahdella Helsingin ja Espoon välissä ajettiin vuosikymmeniä jääratakisoja tuhansien ihmisten hurratessa menoa. Ensimmäistä kertaa Munkkiniemen jääradalla ajettiin kilpaa helmikuun lopulla vuonna 1927. Järjestäjänä toimi Suomen Automobiili Klubi.

Lada

Neuvostoaikojen laatikko-Lada on klassikko, johon harvalla nykynuorella on ollut mahdollisuus tutustua. Varustukseen kuuluivat hyvä lämmityslaite ja hauskat ajo-ominaisuudet talvella. Toimitus muistaa lämmöllä etenkin 1700i:tä, jollainen oli aikoinaan koeajossa talven pahimpina lumimyräkkäpäivinä. Hauskaa oli! Venäjällä järjestetään – jos sotimiselta ja tappamiselta enää ehditään – luonnollisesti talvella myös driftaus-kisoja teeman ympärillä. Näyttävä talviajo on taito- ei teholaji.

BMW 525 tds

Kolmos-Bemari edustaa monelle ihanteellista talviautoa, mutta valintamme on silti 525 tds. Auton koko tuo mukanaan tiettyä rauhallisuutta. Ja dieselillä voimaa piisaa pidempäänkin luisuun – joskin hidas kaasuvaste vaatii osaamista. Toimii kesällä Ladaa paremmin.

Saabastu eli Saunaab

Testasimme aikoinaan Magnus Björkin Saab Ysisatasesta rakentamaa sauna-autoa. Se ei tietysti liiku – muuta kuin trailerin voimin, mutta jäisen järven rannalla se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden harrastaa avantouintia siellä, missä muut eivät tarkene.
Kommentoi »