Tuulilasi

Saudi-Arabia päästi viimeinkin naiset rattiin – yksi ajoi heti F1-autolla

Saudi-Arabia päästi viimeinkin naiset rattiin – yksi ajoi heti F1-autolla
Saudi-Arabia on viimeinkin luopunut perinteestä, joka ei salli naisten ajaa autoa. Kuningas Salman kertoi asiasta jo syyskuussa, tosin pannan purkamisen uskotaan olevan hänen poikansa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin aikaansaannos.

Saudi-Arabia oli viimeinen valtio, missä kyseinen panna oli voimassa, mutta sunnuntaista asti naisilla on ollut ajo-oikeus.

Tosin naiset eivät voi tuosta vain mennä autokouluun ja hankkia korttia, he tarvitsevat siihen miespuolisen valvojan luvan. Samanlainen lupa tarvitaan myös, jos nainen aikoo matkustaa ulkomalle, hakea työpaikkaa, mennä naimisiin tai hakeutua terveydenhoitoon.

Päätös on kuitenkin päänavaus konservtiivisessa valtiossa ja sillä on myös taloudellisia vaikutuksia; nyt myös toinen puolikas kansalaisista voi ajaa autoa. Autonvalmistajat ovat luonnollisesti innotuneita uudesta markkinatilanteesta.

Saudi-Arabian moottoriurheiluliiton naisjäsen Aseel Al-Hamad ajoi pannan postumisen kunniaksi sunnuntaina Ranskan GP:n yhteydessä demokierroksen vuoden 2012 Renaultin F1-autolla.

”Olen rakastanut kilpailemista ja moottoriurheilua pienestä pitäen. F1-autolla ajaminen ylittää kaikki unelmani, mitä olen koskaan edes kuvitellut mahdolliseksi”, Al-Hamad sanoi.

”Oli uskomaton kunnia päästä ajamaan yleisön edessä Renaultin F1-autoa samana päivänä, kun naiset saavat luvan ajaa Saudi-Arabian kaduilla. Toivon, että tämä on kaikille viesti siitä, että voi tehdä mitä tahansa, kunhan on intohimoa ja tahtoa.”

Julkaistu: 28.6.2018
Kommentoi »