
Sää vaikuttaa matkoihin paljon, mutta näillä vinkeillä reissaat hyvillä keleillä.
Parhaat sääsivustot
Sääsivustoja löytyy runsaasti erilaisia, ja matkailijan parhaita tietolähteitä on weather2travel.com. Se kertoo tuoreet säätiedot yli 4 000 kohteesta sekä kuukausien keskimääräiset lämpötilat. Hakukoneella voi etsiä sään puolesta parasta kohdetta tietyksi ajaksi. Yksityiskohtaista tietoa hakevalle hyvä osoite on weatherspark.com. BBC-yhtiön bbc.co.uk/weather on laadukas perussivusto, jonka ennusteet ulottuvat kymmenen päivän päähän. Yhdysvaltoihin matkaajalle sopii accuweather.com, jonka mobiilisovelluksen saa ilmaiseksi myös suomeksi iOs- ja Android-ohjelmiin.
Sovellukset suojaksi
Varsinkin tien päällä kannattaa olla vaikka puhelimessa pari sääsovellusta, joiden avulla saa selvitettyä nopeat säänmuutokset. Sovellusten tietoja vertailemalla voi myös arvioida, kuinka luotettavia sääennustukset ovat. Kattava ja ilmainen WeatherBug toimii sekä iPhonessa että Androidissa ja kertoo tarpeellisimmat tiedot lämpötilasta ilmankosteuteen. Sovelluksesta voi katsoa jopa livekuvaa paikan päältä tai tarkistaa, onko sää ihanteellinen esimerkiksi golfaukseen tai selkäsärkyiselle. Toinen hyvä ja ilmainen sovellus on Yahoo weather, joka kertoo oleellisen säästä viideksi päiväksi ja myös näyttää mukavalta.
Monsuuni ei aina haittaa
Sadekausien nyrkkisääntö: pohjoisella pallonpuoliskolla ne ajoittuvat Suomen kesäkuukausiin, eteläisellä talvikuukausiin. Varsinkin trooppisessa ilmastossa sadekaudet ovat pitkiä. Erityisen voimakkaita ne ovat monsuunituulten alueella Etelä- ja Itä-Aasiassa. Heikompana monsuunituulet vaikuttavat Pohjois-Australiassa, Chilessä, Yhdysvaltojen eteläisissä ja läntisissä osavaltioissa sekä Afrikassa Välimeren aluetta lukuun ottamatta. Matkailijan kannattaa ottaa monsuunit huomioon erityisesti vuoristoisilla alueilla, kuten Himalajalla. Siellä sateet ovat voimakkaita ja lähes taukoamattomia. Afrikan-safaria suunnittelevan on hyvä muistaa, että sadekausi tekee monista hiekkateistä ajokelvottomia. Myös Pohjois-Australiassa tulvivat joet estävät luontomatkailua. Intiaa taas kehutaan erityisen näyttävästä monsuunikaudestaan. Esimerkiksi Goa, Valley of Flowersin kansallispuisto ja Rajasthan näyttävät aivan uuden puolen itsestään tähän aikaan vuodesta. Intiassa puhutaankin monsuuniturismista, jolloin matkailu on silti huomattavasti halvempaa kuin sesonkiaikaan.
Pitkän matkan pelastus
Kun reissussa viettää useamman kuukauden, esimerkiksi matkalla maailman ympäri, sääolot etukäteen tutkimalla voi huomattavasti keventää matkatavaroitaan – ja oloaan matkalla. Sääsuunnittelu kannattaa aloittaa matkan tärkeimmistä kohteista. Jos haluat yhdistää valasbongailun kaupunkilomaasi Sydneyssä, sijoita matkasi huhtikuun ja marraskuun välille. Jos patikoit Nepalissa, on hyvä välttää monsuuniaikaa kesäkuusta syyskuuhun. Eri kohteiden sääolosuhteisiin voi tutustua osoitteessa worldclimate.com. Etenkin kaupunkilomissa voi kuitenkin hyödyntää sateista kautta. Kaupungeissa on kivaa sateellakin, kun museot ja kahvilat auttavat ryöpyn osuessa kohdalle.
Road trip ja aamulennot
Autolla matkatessa säällä on erityistä väliä. Wundermapin sivustolla (wunderground.com) voi suunnitella automatkan sääolosuhteiden perusteella. Sivuilla on tietoa vaativista säätiloista ympäri maailmaa, kuten voimakkaista tuulista ja lumimyrskyistä. Verkkosivun lisäksi löytyy kännykkäsovellus iPhonelle ja Androidille. Huonon sään vaikutuksia lentoihin voi minimoida valitsemalla aamulentoja. Ne lähtevät liikkeelle varmemmin kuin iltalennot, joihin huono keli ehtii vaikuttaa enemmän. Samaa varovaisuutta voi soveltaa välilaskuihin tarkistamalla säätiedotuksen välilaskukohteesta. Jos lippu sallii muutokset, voi halutessaan vaihtaa lentoreittiä.
Missä on aina hyvä sää?
Jos säästä ei halua huolehtia lainkaan, kannattaa mennä sinne, missä aurinko paistaa lähes aina. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Costa Rica päiväntasaajan tuntumassa, Chapala-järvi Meksikossa ja Tahiti-saaret Tyynellämerellä. Euroopassa voi suunnata Maltalle, jota usein kehutaan mahtavasta ilmastostaan.