Apu

Satelliitit ja tutkijat näkevät: 30 vuoden päästä 85 % afrikkalaisista kärsii vesipulasta

Satelliitit seuraavat, kuinka vesi riittää maapallon asukkaille. Suomalainen kuluttaa 140 litraa vettä päivässä, mosambikilainen vain 4 litraa.
Kuvat Logan Venture / Adobe Stock

YK julisti puhtaan veden ihmisoikeudeksi vuonna 2010, mutta on maailmassa edelleen noin 2,2 miljardia ihmistä sitä vailla. Vesivarat jakautuvat maapallolla hyvin epätasaisesti. Makeaa vettä on vähiten Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Afrikassa kuivinta on Saharan eteläpuolella.

Siinä missä amerikkalainen kuluttaa kotitalousvettä keskimäärin 300–400 litraa vuorokaudessa, vastaava luku Etiopiassa on 15 ja Mosambikissa vain 4.

Suomessa lotrattiin Yhdysvaltojen lukemissa vielä 1970-luvulla, mutta nyt kulutamme keskimäärin 140 litraa vettä, kun mukaan lasketaan peseytyminen, vessan huuhtelu, ruuan valmistus ja pyykinpesu.

Puhtaan veden riittävyyttä voidaan selvittää arvioimalla eri alueiden pohjavesivarantoja sekä jokien ja sateiden tuomia vesimääriä. Monilla alueilla, kuten Afrikassa, tällaisia tietoja ei kuitenkaan ole saatavilla.

Amerikkalais-egyptiläinen tutkimusryhmä lähti selvittämään Afrikan vesivarantoja maapalloa tarkkailevien satelliittien avulla. He yhdistivät kahden eri satelliittijärjestelmän mittaustietoja, kertoo Huffington Post. TRMM-satelliittiprojektissa sademääriä on arvioitu vuodesta 1997 useilla mittalaitteilla, kuten sademäärätutkilla ja mikroaaltokuvantajilla. Vuonna 2002 alkaneessa GRACE -projektissa vesivarantojen jäljille on päästy Maan painovoimakenttien muutosten kautta.

Satelliittihavainnoista tutkijat laskivat kuukausittain saatavilla olevan vesimäärän henkilöä kohti jokaisessa Afrikan maassa vuosina 2002–2016. Tiedot auttavat katsomaan tulevaisuuteen: vuoteen 2050 mennessä 19 Afrikan maassa on vesipula.

Tuolloin Afrikan väkiluku on jo 2,4 miljardia eli noin kaksinkertainen nykyisestä. Tilannetta pahentaa ilmastonmuutos, jonka arvellaan kuivattavan Afrikan vesivaroja kymmenellä prosentilla. Kun tämä otetaan huomioon, vakavan vesipulan kohtaa vuonna 2050 noin 85 prosenttia Afrikan väestöstä.

Afrikkalaislapset käyttävät sankoja ja jerrykannuja kuljettaakseen puhdasta vettä kotikyliinsä.
Julkaistu: 4.3.2020
Kommentoi »