Eeva

Sari Puumalaisen lempikakku sopii vaikka kevään juhlapöytään



Sari Puumalaisen lempikakku sopii vaikka kevään juhlapöytään

Näyttelijä Sari Puumalainen valmistaa sitruunapavlovan jääkaappiin hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa.
Teksti Helena Saine-Laitinen
Kuvat Timo Pyykkö

Jäädytetty sitruunapavlova

(6 annosta)

Marenkipohjat:

4 kananmunanvalkuaista

¼ tl väkiviinaetikkaa

2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)

Täyte:

2 kananmunankeltuaista

1 dl erikoishienoa sokeria (Siro)

1 prk (2 dl) kuohukermaa

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori

2 rkl sitruunamehua

½ dl tuoretta minttua hienonnettuna

Valmistus:

Kuumenna uuni 125-asteiseksi.

Vatkaa valkuaiset ja etikka kuivassa ja puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

Lisää sokeri vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenkivaahto on kovaa ja kiiltävää.

Levitä vaahto kolmeksi pieneksi pyöryläksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista levyjä uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes ne tuntuvat keveiltä ja irtoavat paperista. Anna levyjen jäähtyä.

Valmista sitruuna-minttutäyte pakastuksen kestävässä kulhossa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Yhdistä keltuais- ja kermavaahdot sekä ranskankerma.

Mausta seos sitruunankuoriraasteella ja -mehulla. Nostele joukkoon minttusilppu. Tarkista maku.

Siirrä kulho peitettynä pakastimeen noin tunniksi, jotta täytteestä tulee kiinteämpää. Sekoittele muutaman kerran, jotta täyte jähmettyy tasaisesti.

Nosta yksi marenkilevy tuorekelmun päälle. Levitä marenkilevylle puolet täytteestä. Nosta toinen marenkilevy kakulle ja levitä sille loput täytteestä. Nosta kolmas levy päällimmäiseksi.

Levitä kakulle toinen pala tuorekelmua ja kiedo kakku kevyesti kauttaaltaan kelmuun.

Nosta kakku pakastimeen vähintään 4 tunniksi tai yön yli.

Ota kakku jääkaappiin vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua, niin sitä on helpompi leikata.

Koristele halutessasi mintunlehdillä ja lumimanteleilla.

Resepti on julkaistu Eevan numerossa 3/2018.

Sari Puumalainen nauttii uusien reseptien kokeilusta.
Julkaistu: 21.4.2018