Apu

Sari Havas: Tämä rakkaus kestää loppuelämän


Kesken suruajan näyttelijä Sari Havas uskaltautui lupautumaan miesystävälleen loppuelämäksi.
Kuvat Antti Vettenranta

Näyttelijä, vuorovaikutuskouluttaja Sari Havaksen, 56, vasemmassa nimettömässä koreilee väliaikainen kihlasormus.

– Nyt on tapahtunut liian paljon kaikkea, kun äitinikin kuoli, mutta ostimme kotimatkalla Ranskasta Suomeen huhtikuun alussa lentokentältä tällaisen ”aiesormuksen”. Kihlaudumme virallisesti myöhemmin, onnellinen Havas hymyilee.

Uuden miesystävänsä, kymmenen vuotta vanhemman Riston kanssa kaksi vuotta seurustellut Havas uskoo vakaasti, että tämä parisuhde kestää loppuelämän.

– Tämä suhde tuntuu vain niin oikealta, ihanalta. Olemme puhuneet paljon asioista, ja tunnemme, että asiat ovat kohdallaan. Haluamme elää loppuelämämme yhdessä – ja tässä iässä jo tiedostaa, ettei aikaa loputtomasti enää olekaan.

56-vuotias näyttelijä myöntää, että iän myötä oma mielikin on vakaampi. Tosin Riston kanssa suhteessa on edetty pikavauhtia: ensimmäisten treffien jälkeen matkustettiin heti yhdessä Ranskaan, ja puolen vuoden seurustelun jälkeen Sari muutti miesystävänsä luo Espooseen.

– Olin avioeroni jälkeen 10 vuotta yksin, nyt on ihanaa saada jakaa arki toisen kanssa. Risto on eläkkeellä, joten pystymme olemaan paljon yhdessä, vaikka minulla on maailman epäsäännöllisimmät työajat, Havas kiittelee.

Koti kahdessa maassa

Pariskunta elää arkeaan Suomessa ja Havaksen kakkoskodissa Ranskan Rivieran keskiaikaisessa Vencen kylässä. Havaksen mukaan puolisot ovat molemmat ”renessanssi-ihmisiä”, jotka järjestäisivät kynttiläillallisia takkatulen ääressä joka ilta, jos se vain olisi mahdollista.

– Meillä on maailman parhaat naapurit Espoossa, ja kutsumme toisiamme syömään puolin ja toisin. Laitamme molemmat Riston kanssa ruokaa. Viime aikoina olemme opetelleet herkkuruokia, kuten parsaa.

Havas sanoo, ettei sellaista asiaa ole, josta kihlapari ei voisi keskenään puhua.

– Meillä ei ole enää mitään salattavaa, paitsi harmaat hiukset – mutta nekin voi laittaa yhdessä piiloon! Olemme käyneet jo kahdesti yhdessä kampaajalla, hän nauraa.

Sari Havaksen ja hänen ex-miehensä, näyttelijä Pertti Sveholmin yhteiset lapset, teatterialaa opiskelevat Akseli, 25, ja Asta, 22, tulevat myös Riston kanssa hyvin toimeen. Yhdessä on vietetty jouluja, ja nuoriso ottaa mielellään osaa Riston purjehdusharrastukseen.

Keski-ikäisten kannattaa etsiä kumppania

Sari Havas löysi miesystävänsä deittailusovellus Tinderistä, ja hän kannustaakin keski-ikäisiä etsimään uutta kumppania eri tavoin. Baareissa hän ei itse ole jaksanut notkua enää aikoihin.

– Harjoittelin Tinderiä pitkään. Huomasin, että kannattaa tavata kiinnostava ihminen nopeasti kahvilla. Lounas on liian pitkä aika, jos toinen paljastuukin tylsimykseksi! Havas nauraa.

Riston näyttelijä kutsui kahvilaan teelle, ja tapaaminen hujahti kuin siivillä. Koska Havas oli juuri lähdössä Ranskaan, pariskunta tapaili Suomessa tiiviiseen tahtiin – ja kolmansilla treffeillä edustettiin jo Sarin sisaren syntymäpäivillä yhdessä.

– Risto tuli luokseni Ranskaan, ja meillä oli mainio tutustumisjakso. Hyvin lyhyessä ajassa elimme jo saman katon alla. Vaikka alussa lämpesin Ristolle kyllä hitaasti: kaksi kuukautta hän laittoi Tinderissä tapaamispyyntöä!

Kaunis näyttelijä sanoo, ettei hän arkaillut laittaa treffipalveluun ilmoitusta omalla valokuvallaan ja nimellään. ”Hölmöt yhteydenotot” hän on julkisuudenhenkilönä tottunut unohtamaan hetkessä.

– Jokainen paljastaa itsestään Tinderissä juuri sen verran kuin haluaa. Jos paljastaa vähän enemmän, voi saada vähän syvempää vastakaikua. En olisi huolissani sovelluksen pinnallisuudesta: paljastuuhan se nopeasti, jos toinen haluaa vain seksiä, Havas pohtii.

Älä ole liian ankara itsellesi

Parisuhdeterapeutiksi kymmenen vuotta sitten valmistunut Sari Havas on pohtinut paljon keski-ikäisten naisten, ja miesten, seksuaalisuutta sekä parisuhteita. Hän on julkaissut RadioPlay-sovelluksessa ilmaisia Sexfullness-podcasteja entisen opiskelukaverinsa, Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaan kanssa.

Verkosta ladattavan radio-ohjelman jaksot käsittelevät muun muassa sinkkumarkkinoille palaamista, kehopositiivisuutta ja seksiongelmia.

Havas puhuu paljon siitä, että varsinkin naiset ovat liian ankaria itselleen.

– Minullakin aivojen toinen puoli huutaa koko ajan, millainen pitäisi olla, ja toinen puoli jo hyväksyy sen, mitä olen. Eihän tämä kypsyminen niin kivaa ole, kun liha lähtee alaspäin ja tulee kaikkea remppaa, Havas naureskelee.

Avioeronsa jälkeen terapiassa käynyt näyttelijä sanoo, että terapeutinsohva opetti muun muassa kuuntelemaan omaa ääntään.

– Kun emme antaisi muiden määritellä itseämme. Esimerkiksi parisuhteissakin pitäisi olla uskallusta sanoa ääneen, mitä ajattelee – eikä murehtia, mitä toinen siitä sanoo. Salaisuuksista tulee tunnemöykkyjä, ja ne vaivaavat koko ajan, tuovat etäisyyttä suhteeseen, Havas muistuttaa.

Terapeuttinen ote on valunut Havaksen näyttelijäntyöhönkin. Hän näyttelee ympäri Suomea käsikirjoittamansa Terapian tarpeessa -komedian toista pääosaa. Kysyntää aiheelle näyttää riittävän, sillä esityksiä on ollut jo 100, ja Havasta on pyydetty kirjoittamaan näytelmälle jatko-osa.

Näytelmässä puhutaan muun muassa seksuaalisuudesta, parisuhteista ja yhteyden katkeamisesta.

– Yleisöstä näkee, jos vaimo on pakottanut miehensä tulemaan. Hän tökkii puolisoaan kylkeen näytelmän aikana, että tuntuuko tutulta! Havas hymyilee.

Kiire vie vuorovaikutustaidot

Kaikissa maamme eturivin teattereissa ja lukuisissa menestystelevisiosarjoissa näytellyt Havas tekee työkseen myös vuorovaikutus- ja työhyvinvointikoulutuksia yrityksille. Niissäkin puhutaan ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.

– Vuorovaikutustaitomme surkastuvat kiireen ja nykykoneiden vuoksi. On tietysti hienoa, että niitä on, mutta minua hirvittää, mitä ihmisille tapahtuu, kun emme enää osaa olla toistemme kanssa.

Sari Havas sanoo tiukasti, että meidän pitäisi suojella itseämme tietotulvalta.

– Makuuhuoneeseen ei missään nimessä televisiota, tietokonetta eikä kännykkää! Ei mikään asia pysy kunnossa, jos sitä ei yhtään mieti – pidämme liian montaa asiaa itsestäänselvänä.

Havaksen toinen parisuhdevinkki on myös melko yksinkertainen.

– Toiselle pitää aina puhua kunnioittavasti, aina. Inhottavia sanoja ja lauseita ei saa koskaan takaisin, ne eivät mene minnekään. Turha haukkuminen ei kannata.

Naisten seksuaalista ahdistelua vastustavaa #Metoo-kampanjaa Havas kehuu.

– Olen todella tyytyväinen, että naiset ovat puhkaisseet seksuaaliseen ahdisteluun liittyvän kuplan. Metoo-kampanja on tärkeä ja uskon, että alallani työkulttuuri on muuttumassa. Enää ei suljeta korvia vääränlaiselta käytökseltä. Opiskelin Jouko Turkan aikana ja jo Teatterikorkeakoulussa näin väärää vallankäyttöä, ja myöhemminkin. Olen kokenut myös seksuaalista ahdistelua, vaikka en niistä halua julkisesti puhuakaan.

Vanhemmilta hyvä parisuhdemalli

Parhaan parisuhdemallin Sari Havas sanoo saaneensa omilta vanhemmiltaan, jotka olivat yli 60 vuotta avioliitossa.

– Oli ihanaa nähdä vanhempien rakkaus. Meillä on aina silitelty ja pussailtu, äiti näytti Alzheimerin tautinsa loppuun asti isälle pienillä eleillä, että tunnistaa toisen, ja tämä on tärkeä.

Vanhempien suhde loppui äidin kuolemaan huhtikuun alussa.

Sari Havas sanoo, ettei kuolema tullut suurena sokkina: 10 vuotta Alzheimerin tautia sairastaneen äidin kunto hiipui pikkuhiljaa, ja tytär joutui luopumaan äidistään pitkin matkaa.

– Suurin luopuminen oli silloin, kun keskusteluyhteys äidin kanssa loppui. En voinut enää pohtia elämää ja soitella äidille vanhaan tapaan. Oli ihanaa, kun oli äiti, joka halusi keskustella, tytär sanoo kiitollisena.

Sari Havaksen mukaan äidin kunnon romahtaminen oli vääjäämätöntä. Näyttelijätytär sopeutui ajan kanssa tilanteeseen, että äiti oli lopulta enemmän poissa kuin läsnä.

– Pienet hetket olivat tärkeitä. Äiti piti kädestä kiinni, katsoi silmiin. Viime aikoina hän ei ehkä enää sanonut nimeäni, mutta äiti–tytär-yhteys ei kadonnut koskaan, Havas sanoo hiljaa.

Havaksen 86-vuotias isä hoiti vaimoaan kotona loppuun saakka. Pariskunta oli ollut harvoin erossa toisistaan, ja nyt Havas murehtii isänsä jaksamista.

– Isän ei ole helppo tottua tähän. Olen etuoikeutettu, että olen saanut nähdä tuollaisen parisuhteen – ja vieläpä omien vanhempieni. Se on luonut turvaa, avioerolapsethan ovat aina jollain tavalla traumatisoituneita, Havas huokaa.

Näyttämöllä tyttären kanssa

Tämän vuoden äitienpäivänä yksi on poissa. Mutta elämä jatkuu Havaksen Asta-tyttäressä, joka näytteli äitinsä kanssa ensimmäisen kerran viime kesänä filmatussa Annika Grofin ohjaamassa Syksyn jälkeen saapuu kevät -elokuvassa.

– Asta oli pääroolissa, mina näyttelin hänen äitiään – näin tämä sitten menee. Oli yllättävän helppoa näytellä oman tyttären kanssa. Otin omasta äidistäni esikuvan rooliini, ja Asta tunnisti sen, Sari Havas hymyilee.

Julkaistu: 16.5.2018