Sari Havas puhuu seksuaalisuudesta: "Älä anna muiden määritellä itseäsi"
Puheenaiheet
Sari Havas puhuu seksuaalisuudesta: "Älä anna muiden määritellä itseäsi"
Parisuhdeterapeutiksi opiskellut Sari Havas puhuu paljon siitä, että varsinkin naiset ovat liian ankaria itselleen.
Julkaistu 13.5.2018
Apu

Parisuhdeterapeutiksi kymmenen vuotta sitten valmistunut Sari Havas on pohtinut paljon keski-ikäisten naisten, ja miesten, seksuaalisuutta sekä parisuhteita. Hän on julkaissut RadioPlay-sovelluksessa ilmaisia Sexfullness-podcasteja entisen opiskelukaverinsa, Väestöliiton pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaan kanssa.

Verkosta ladattavan radio-ohjelman jaksot käsittelevät muun muassa sinkkumarkkinoille palaamista, kehopositiivisuutta ja seksiongelmia.

Havas puhuu paljon siitä, että varsinkin naiset ovat liian ankaria itselleen.

– Minullakin aivojen toinen puoli huutaa koko ajan, millainen pitäisi olla, ja toinen puoli jo hyväksyy sen, mitä olen. Eihän tämä kypsyminen niin kivaa ole, kun liha lähtee alaspäin ja tulee kaikkea remppaa, Havas naureskelee.

Avioeronsa jälkeen terapiassa käynyt näyttelijä sanoo, että terapeutinsohva opetti muun muassa kuuntelemaan omaa ääntään.

– Kun emme antaisi muiden määritellä itseämme. Esimerkiksi parisuhteissakin pitäisi olla uskallusta sanoa ääneen, mitä ajattelee – eikä murehtia, mitä toinen siitä sanoo. Salaisuuksista tulee tunnemöykkyjä, ja ne vaivaavat koko ajan, tuovat etäisyyttä suhteeseen, Havas muistuttaa.

Terapeuttinen ote on valunut Havaksen näyttelijäntyöhönkin. Hän näyttelee ympäri Suomea käsikirjoittamansa Terapian tarpeessa -komedian toista pääosaa. Kysyntää aiheelle näyttää riittävän, sillä esityksiä on ollut jo 100, ja Havasta on pyydetty kirjoittamaan näytelmälle jatko-osa.

Näytelmässä puhutaan muun muassa seksuaalisuudesta, parisuhteista ja yhteyden katkeamisesta.

– Yleisöstä näkee, jos vaimo on pakottanut miehensä tulemaan. Hän tökkii puolisoaan kylkeen näytelmän aikana, että tuntuuko tutulta! Havas hymyilee.

Kommentoi »