Apu

Sapmifilm haastaa Netflixin - saamelaiset avasivat nettiin oman elokuvakanavan

Sapmifilm haastaa Netflixin - saamelaiset avasivat nettiin oman elokuvakanavan
Saamelaisten ”Netflix” Sapmifilm tarjoaa ikkunan alkuperäiskansojen filmituotantoon.

Kansainvälinen Saamelaiselokuvainstituutti ISFI lanseerasi uuden Sapmifilm-videopalvelun viime viikolla, kun Norjan Koutokeinossa pidettiin mittava alkuperäiskansojen elokuvakonferenssi.

– Palvelun kautta yksityisten ihmisten tai vaikkapa koulujen on helppo löytää eri maissa tuotettua saamelaista elokuvaa. Selvitämme parhaillaan mahdollisuuksia saada mukaan myös saamelaisista kertovia arkistofilmejä, ISFI:n toimitusjohtaja Anne Lajla Utsi toteaa.

Norgesfilm-yhtiön kanssa toteutettu maksullinen nettikanava tarjoaa alkuvaiheessa 16 saamelaista lyhytelokuvaa englanniksi tekstitettynä. Kokoelmaa tullaan täydentämään jatkuvasti, myöhemmin ehkä muidenkin alkuperäiskansojen elokuvilla.

– Palvelu toimii tällä hetkellä Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa, mutta yritämme saada mukaan myös Venäjän ja myöhemmin muitakin alkuperäiskansojen alueita esimerkiksi Kanadassa.

Alkuperäiskansojen elokuvilla jo mittava historia

Sapmifilm-videopalvelu on yksi vastaus haasteeseen, miten tieto alkuperäiskansojen jo tasokkaaksi nousseesta elokuvasta tavoittaisi yhä suuremmat yleisöt.

– Inuiittien Isuma TV Kanadassa on hyvä esimerkki, miten nettiä voi käyttää alkuperäiskansojen elokuvien ja tietouden levittämiseen, Utsi mainitsee.

Isuma on luonut alustalleen yli 5000 videon ja äänitiedoston kokoelman sekä levitysjärjestelmän, joka tavoittaa syrjäisiäkin yhteisöjä eri puolilla maailmaa. Isuma tarjoaa myös asiantuntija-apua alkuperäiskansojen elokuva- ja mediatyöhön.

Monilla alkuperäiskansoilla muun muassa Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa on omat tv-kanavat. Saamelaisten tv-tuotanto on keskittynyt pääosin Norjaan.

Alkuperäiskansat ovat tehneet elokuvia yli 30 vuotta. Varsinkin viime vuosina ne ovat saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Tuorein esimerkki on Marja Helanderin lyhytelokuva Maan sisällä linnut, joka viikonloppuna voitti kaksi palkintoa Tampereen filmifestivaalilla ja pääsee tavoittelemaan Oscar-ehdokkuutta. Tammikuussa Amanda Kernellin Saamelaisveri voitti neljä Guldbaggea eli Ruotsin ”Jussia” aiempien palkintojensa jatkoksi.

Saamelaistaiteen Tuki ry. on jo aiemmin koonnut saamelaisen elokuvan tietokannan. Pääset tietokantaan tästä linkistä.

Näistä linkeistä löydät alkuperäiskansojen omia elokuva- ja tv-sivustoja:

Julkaistu: 13.3.2018
Kommentoi »