Apu

Sanna Kiisken muumikahvilayhtiö yrityssaneeraukseen: "Jos nimeni googlaa, tuntuu, että kaikki on päin persettä!"

Sanna Kiisken muumikahvilayhtiö yrityssaneeraukseen: "Jos nimeni googlaa, tuntuu, että kaikki on päin persettä!"
Sanna Kiiskellä on takanaan todella rankat puoli vuotta. Läheisen ystävän kuolema, oman terveyden romahtaminen, ero ja nyt yrityssaneeraus.
Julkaistu: 5.7.2018

Kauppalehti kertoi tänään, että muumikahviloita pyörittävä Cafee of Cartoons Oy on jättänyt kesäkuun puolivälissä yrityssaneeraushakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen. Yrityksen toimitusjohtaja Sanna Kiiski kertoi vielä keväällä, että yhtiö olisi listautumassa pörssiin – mutta toisin kävi.

– Se oli monen asian summa. Epäonnisia avauksia, jotka eivät avautuneet. Investointeja, jotka eivät toteutuneet. Kaikki ei liittynyt muumeihin, projekteja oli monia. Laajentumissuunnitelma oli liian aggressiivinen, Sanna Kiiski kertoo Avulle.

Hän on itse ollut jo pari kuukautta sairauslomalla sydänoireiden vuoksi.

– Olen osakas, joten minut pidetään sairauslomallakin ajan tasalla. En voi täysin irrottautua. Näillä näkymin olen sairauslomalla ainakin elokuun loppuun. Yrityssaneeraus on vähän niin kuin sytostaattihoidot, siinä yritetään pelastaa yrityksen terveet osat. Erossa taas yrittää pelastaa itsensä, että itse voisi paremmin.

Stressiä ja rytmihäiriöitä

Terveysongelmat pahenivat keväällä.

– Oli stressiä ja kaikkea mahdollista. Unettomuus kroonistui, tuli ahdistusta ja sydänoireita kuten rytmihäiriöitä. Kaikki rysähtivät talven ja kevään aikana, joskus asioilla on tapana kerääntyä.

Sannalla on takanaan todella rajuja vuosia. Hänen pieni poikansa sairastui imusolmukesyöpään, jota vastaan taisteltiin pitkään. Kaikeksi onneksi siitä selvittiin, eikä Ben-pojalla ole enää muuta diagnoosia kuin dysfasia. Vaikeiden vuosien jälkeen keväällä tuli ero puolisosta.

"Olisin tarvinnut hänen hulluja neuvojaan"

Oman perheen vastoinkäymisten lisäksi tammikuussa tragedia iski lähelle, kun Sannan läheinen ystävä ja hänen lapsensa kummitäti menehtyi.

– Puoli vuotta on ollut aika heviä settiä. Ystäväni oli kaikessa mukana, ja erossa olisin tarvinnut hänen hulluja neuvojaan. Hän ei koskaan tuominnut minua tai ratkaisujani tai päätöksiäni, vaan aina hyväksyi ja kannusti. Sellaisia ystäviä tarvitsee.

– Olen kyllästynyt omaan tarinaani, koko ajan on joku kuolemaisillaan tai sairaana tai on jokin muu ongelma. Elämässäni on myös hyviä hetkiä, mutta jos nimeni googlaa, tuntuu, että kaikki on päin persettä! Kuulostaa, että olen ihan "Yksi lensi yli käenpesän" -osastoa. Vähän se naurattaa, mutta ei aina.

Hän myöntää, että hänen elämässään myllätään nyt isoja asioita.

– Terveys, yrityssaneeraus, ero. Muutto on parhaillaan käynnissä.

Lääkäri patisti Sannaa rentoutumaan sydänongelmien vuoksi. Sanna itse ei halua paisutella ongelmiaan – päinvastoin.

– Kaikesta selviää. Ihmisille käy paljon hirveämpiäkin asioita.

Syy valoisuudelle on selvä.

– Yrityssaneerauksesta on tehty päätös ja hyvä suunnitelma. Meille on tulossa uusi hyvä toimitusjohtaja. Eron suhteen on tehty suunnitelma, jotta lapset kärsisivät mahdollisimman vähän. Olemme ostaneet lapsille uuden asunnon, jossa he saavat asua, ja jossa me vanhemmat vuorottelemme. Terveyden suhteen on suunnitelma: minulla on hyvä psykiatri ja kardiologi ja olen nyt sairauslomalla.

Syöpähoidot opettivat

Suunnitelmallisuus on osaltaan Ben-pojan syöpähoitojen seurausta. Silloin Sanna sai lohtua siitä, että lääkäreillä oli tarkka suunnitelma sen suhteen, miten hoidossa edetään ja mitä protokollaa noudatetaan.

– Ei se toki sitä poista, että olen surullinen ja pettynyt.

Sannaa kuunnellessa tulee mieleen, että hänen täytyy olla melkoinen optimisti.

– Olen hirveä pessimisti! Mutta olen oppinut, että elämä kantaa, tavalla kuin toisella.

– Yritän nähdä asiat aina niin, että joku yrittää opettaa minulle jotain tämän asian kautta. Uskon kohtaloon ja Jumalaan, ne kantavat minua. Uskon, että asioilla on tarkoitus.

Kommentoi »