Apu

Sankarikoirat pelastivat eksymiseltä ja tulipalolta – Lauman nuorin, mittelspitzin pentu Koda, löysi uupuneen vanhuksen

Sankarikoirat pelastivat eksymiseltä ja tulipalolta – Lauman nuorin, mittelspitzin pentu Koda, löysi uupuneen vanhuksen
Kennelliitto myönsi sankarikoiran arvonimen 22 koiralle. Puolet sankarikoirista palkittiin eksyneiden tai maastoon uupuneiden ihmisten löytämisestä.
Julkaistu: 10.11.2021

Urotekoja suorittaneita koiria löytyi Suomesta tänäkin vuonna kymmeniä. Kennelliitto myönsi sankarikoiran arvonimen 22 koiralle. Lisäksi 21 koiraa sai kunniamaininnan toiminnastaan.

Sankarikoiran arvon voi saa koira, joka on vaikuttanut merkittävästi yhden tai useamman ihmishengen pelastamiseen.

Puolet sankarikoirista palkittiin eksyneiden tai maastoon uupuneiden ihmisten löytämisestä. Tyypillisessä tapauksessa koira oli päässyt pihalle tai kävelylle. Sitten jokin oli kiinnittänyt koiran huomion, minkä jälkeen eläin ei ollut suostunut jatkamaan koirantoimiaan.

Pikku-Kodan urotyö

Tämän sankarilauman nuorin oli mittelspitzinpentu Koda. Koda pääsi aamulla aidatulle pihalle tarpeilleen. Pian Koda ryhtyi haukkumaan aidan vieressä, kuono tontin viereiseen pusikkoon päin. Koda ei lopettanut haukkumista ennen kuin omistaja tuli paikalle.

Pusikossa makasi ikäihminen, ruhjeita kasvoissaan ja muualla päässä. Vanhus ei päässyt omin voimin pois ryteiköstä, joten Kodan omistaja soitti ambulanssin apuun.

Vanhus ei saanut itse huudettua apua, joten ilman Koda-pentua häntä olisi tuskin huomattu.

Vallu turvautui koviin otteisiin

Seitsemän sankarikoiraa sai puolestaan tunnustuksen pelastettuaan ihmisen tai ihmisiä tulipalosta.

Esimerkillisestä esimerkistä käy valkoinen länsiylämaanterrieri Vallu. Vallu oli hoidossa omistajansa isän luona. Isä on varsin sikeäuninen mies, hän ei yleensä herää koviinkaan ääniin.

Vallu säntäsi alkuyöstä paikalle ja ryhtyi kiskomaan peittoa isän päältä. Vallu turvautui myös nukkujan päällä hyppimiseen. Siihen Vallun omistajan isäkin havahtui. Vallu jatkoi riehumista käskyistä välittämättä, ja samalla kellarissa paukahti.

Talon lämmitysjärjestelmä oli syttynyt tuleen. Isä soitti palokunnan paikalle, mutta tuli ehti tuhota kellarin ja toisen päädyn talosta. Vallun ansiosta ihminen sentään pelastui.

Maastoon uupuneiden ja eksyneiden löytämisen ja tulipalosta varoittamisen lisäksi sankarikoirat hakivat myös apua sairaskohtauksen saaneille ihmisille.

1 kommentti