Sankareiden ilta Wienissä
Kulttuuri
Sankareiden ilta Wienissä
Melkoinen Pultavan taistelu tuli Wienin euroviisufinaalista. Tällä kertaa Ruotsi voitti Venäjän.
Julkaistu 24.5.2015
Apu

Sankaruus, suvaitsevaisuus ja Grande Amore – siinä Wienin euroviisujen kärkikolmikon viesti maailmalle. Ruotsi ja Venäjä menivät menojaan, mutta Italian salskea miestrio Il Volo taisteli kolmanneksi.

Ruotsi otti sankarillisen voiton Venäjästä Måns Zelmerlöwin ja tikku-ukkojen esittämällä laululla Heroes. Voitto Polina Gagarinasta tuli pistein 365-303. Samalla Ruotsi siirtyi voittotilastoissa enää yhden voiton päähän Irlannista, joka on voittanut viisut seitsemän kertaa.

Syystäkin brittitoimittaja kysyi lehdistötilaisuudessa, onko modernin europopin keskus siirtynyt Ruotsiin, kun ennen puhuttiin Iso-Britanniasta.

Zelmerlöwin pistemäärä on viisuhistorian kolmanneksi suurin, Norjan Alexander Rybakin ja Ruotsin Loreenin jälkeen. Tosin maitakin oli finaalissa mukana ennätysmäärä, 27.

Lehdistötilaisuudessa voittaja sanoi olevansa ylpeä, innoissaan ja täynnä iloa.

Venäjä oli euroviisujen piilokärki, joka Wiener Stadthallen lehdistöäänestyksessä jäi kauas kärjestä. Lehdistö odotti Italian voittoa. Venäjän patriarkka Kirill voi huokaista helpotuksesta: parrakkaat naiset eivät tule ensi keväänä Moskovaan.

Iloinen oli neljänneksi sijoittunut Belgiakin. Loïc Nottetin robottimaisen hypnoottinen Rhythm Inside vain parani harjoitusten myötä ja tuotti maan parhaan tuloksen 12 vuoteen.

Australian ensivisiitti euroviisuihin palkittiin hienosti Guy Sebastianin viidennellä tilalla.  

Kaikki Suomen naapurit löytyivät kahdeksan parhaan joukosta - Viro seitsemäs, Norja kahdeksas. Aina mun pitää tämäkin todeta.

Myös pari uutta nollakerholaista saatiin, kun isäntämaan The Makemakes-yhtyeen liekehtivä piano ja Saksan muodollisesti pätevä Ann Sophie eivät kiinnostaneet ketään.

Itävallan viime vuoden tähti Conchita Wurst sentään sai kolmen päivän näkyvän tv-kampanjan uudelle levylleen.

Sääntörikkomusten takia Montenegron ja Makedonian äänestystulokset hylättiin.

Zelmerlöwistä tuli ensimmäinen euroviisuvoittaja, jonka kiinalaisetkin ovat nähneet reaaliajassa. Kiina haluaisi päästä myös kilpailemaan, eikä syyttä. Finaalipäivänä vahvistui, että euroviisut on hyväksytty Guinnessin ennätyskirjaan maailman pisimpään jatkuneena vuotuisena musiikkikilpailuna.

Ensi vuonna se jatkuu Ruotsissa.

Wienin lehdistökeskus vaikenee. Sergein torilla tavataan, tai jossain.

Kommentoi »