Apu

Sandra Eriksson tuplamestariksi, Nooralotta Neziri säväytti

Sandra Eriksson tuplamestariksi, Nooralotta Neziri säväytti
Yleisurheilun SM-kisoissa Kuopiossa oli lauantaina naisten päivä. EM-mitalitoivo Sandra Erikssonin estejuoksu ja naisten pika-aitojen finaali olivat odotettuja kohokohtia Väinölänniemen stadionilla.
Julkaistu: 2.8.2014

Sandra Eriksson otti helposti omansa naisten 3000 metrin esteissä. SE-ajan (9.24,7) juhannuksena Turun Eliittikisoissa juosseelle Erikssonille mestaruus oli jo kahdeksas peräkkäinen, mutta tavoitteet ovat suuremmilla areenoilla.

IK Falkenia edustava Eriksson, 25, on yksi Suomen mitalitoivoista 12. elokuuta alkavissa yleisurheilun EM-kisoissa Sveitsissä.

- Aika oli tänään mitä oli (9.49,46), mutta kaikki kisat palvelevat nyt EM-kenraalina, kommentoi ensi maanantaina Zürichiin suuntaava Eriksson.

Kalevan Kisoissa tuplamestaruuden (päälajin lisäksi 1500 metrillä) ottaneen Erikssonin juoksuista ja koko esiintymisestä huokui itsevarmuus, joka lupaa hyvää Zürichin radalle.

Lajipiireissä Erikssonin lähtökohtia EM-kisoihin pidetään parempina kuin vuonna 2006 esteiden EM-kultaa Göteborgissa ottaneen Jukka Keskisalon; innokkaimmat lajiniilot puhuvat jopa mestaruudesta.

Hehkutukseen kannattaa suhtautua tietty suodatin päällä, mutta on totta, että kiriherkälle ja taktisesti älykkäälle Erikssonille on sekä kuntokäyrän, tilastojen että kisan luonteen valossa pedattu hyvät mitalisaumat.

Arvokisoissa ei jahdata ennätysaikoja, vaan touhu menee helposti kyttäilyksi.

- 1500 metriä oli täällä hyvä harjoitus sellaiseen juoksuun; lähdin vetämään  vauhtia, kun kukaan muu ei sitä tehnyt. Teen saman Zürichissäkin, jos menee ihan kävelyksi. Muuten estetekniikkani hajoaa - mitä kovempi vauhti, sitä paremmat ylitykset, Eriksson pamautti.

Systemaattisesti nuorten arvokisoista asti edennyt juoksija tukijoukkoineen on vienyt harjoitteluaan eteenpäin äärirajoja hipoen, mutta silti kestävyyslajin vaatimalla kehitysrytmillä. SE-aika on tämän kauden Euroopan-tilastoissa naisten esteiden toiseksi paras noteeraus, mutta taktiikkakisassa voi tapahtua mitä tahansa.

Naisten pika-aidoissa EM-kisoihin jo valittu kolmikko Nooralotta Neziri, Ida Aidanpää ja Matilda Bogdanoff oli tuttu mitalikolmikko.

Etenkin Nezirin vauhti on herättänyt ihastusta; suuremman yleisön tietoisuuteen porilainen ponkaisi jo MM-kisojen välieräpaikallaan ja ennätysjuoksullaan Moskovassa viime kesänä.

- Aika (13,03) oli pettymys, mutta tässä on kova treenijakso takana - eikä voitto ole nykyisessä kilpailutilanteessa mikään itsestäänselvyys, nuorten ihailijoiden piirittämä Neziri totesi.

Apu on paikalla huomenna Kalevan Kisat huipentavassa miesten keihäsfinaalissa, jossa Tero Pitkämäen EM-seuraksi valitaan finaalin kaksi pisimmälle heittänyttä miestä. Karsintojen ykkönen oli lauantaina Savon oma poika Antti Ruuskanen (81,97); viimeisestä paikasta tappelevat Ari Mannio ja Lassi Etelätalo.

Kommentoi »