San Francisco - sielukas hippikaupunki hurmaa
Matkailu
San Francisco - sielukas hippikaupunki hurmaa
Kukkaiskansan kultakausi on jäänyt vuosikymmenten taa, mutta San Franciscon lumo boheemina vapauden tyyssijana ei ole kadonnut. Sen jokainen kaupunginosa avaa omanlaisensa maailma, jonka rento tunnelma tempaa mukaansa.
Julkaistu 16.6.2016

Keskipäivällä aurinko kuumenee ja hiki virtaa selkääni pitkin. San Franciscon Mission Districtin kaupunginosa on pinnanmuodoltaan tasainen eikä ilma liiku, kun kuljeskelen pitkin viivasuoria katuja lounaspaikkaa etsimässä.

Voisin kuvitella olevani Meksikossa, sillä kaikkialla kuulen espanjaa. Katunäkymää hallitsevat taqueriat eli tacoruokalat, joista yhteen päädyn lounaalle. Hinta on edullinen ja annos amerikkalaiseen tapaan valtava. Tuoreet raaka-aineet tekevät burritostani taivaallisen. Meksikolaisruoka on kalifornialaisen keittiön kivijalka ja sen vaikutus paikalliseen ruokaperinteeseen pitkä. Kalifornia kuului 1600-luvulta alkaen Espanjalle ja myöhemmin Meksikolle.

Menneisyydestä muistuttaa keskellä Mission Districtiä kohoava San Franciscon vanhin rakennus, vuonna 1776 valmistunut valkoisena hohtava katolinen kirkko Misión San Francisco de Asís eli Mission Dolores.

Täällä Mission Districtissä yhdistyvät rähjäisyys, leppoisuus ja luova dynaamisuus. Edulliset hinnat ovat houkutelleet läheisessä Piilaaksossa työskenteleviä nuoria teknologiatyöntekijöitä ja uinunut alue on muuttunut kortteli korttelilta trendikkäämmäksi. Ja samalla kalliimmaksi.

Luontoa ja meren oikkuja

Aamulla herätessäni varpaani ovat jääkylmät. San Francisco sijaitsee niemellä, ja meri ympäröi sitä kolmelta suunnalta. Öisin kosteus kertyy viileänä sumuna kaupungin rinteille. Tällaista sää on San Franciscossa ympäri vuoden.

Unenrippeet karisevat, kun kapuan mäkeä ylös kohti kaupungin sydämessä kohoavaa Buena Vista -puistoa. Luonnon vahva läsnäolo tekee San Franciscosta inhimillisen suurkaupungin. Hengitän raikasta merituulta korkealla mäen päällä ja kuuntelen lintujen viserrystä, kun kaupunki herää alapuolellani.

Golden Gate on yhä San Franciscon tunnetuin maamerkki.

Nälkä saa minut laskeutumaan Haight Ashburyn kaupunginosaan, joka oli 1960-luvulla hippielämän keskus. Nuorena kuolleen laulaja Janis Joplinin kotikulmat ovat edelleen eläväiset ja boheemit.

Nappaan luomu- ja lähiherkkuja pullollaan olevasta Haight Street Marketista myöhäisaamiaistarpeet ja nautin brunssista nurmikolla loikoillen.

Vieressä ryhmä opiskelijoita keskittyy kirjoihinsa ja ylempänä nurmella nuoripari suutelee kiihkeästi kuin ympärillä olevaa maailmaa ei olisikaan.

Tuntemattomat juttelevat

Haight Ashburyssä on lukuisia erikoisputiikkeja ja vintagekauppoja. Goorin Brothersin hurmaavassa hattukaupassa juhlitaan uuden malliston lanseerausta, ja puoti on täynnä iloisesti rupattelevia ihmisiä.

Kalifornian ihastuttavimpiin piirteisiin kuuluu ihmisten avoimuus: tuntemattomien kanssa pääsee helposti juttelemaan.  Julkisissa kulkuneuvoissa vieressä istuvaa tervehditään hymyillen.

Viktoriaaniset talot ovat Castron alueen tunnusomaisin piirre.

Avajaisten juhlatunnelmasta astelen läheiseen Castron kaupunginosaan, joka oli Yhdysvaltojen ensimmäisiä seksuaalivähemmistöjen keskittymiä, ja on edelleen maan suurin sellainen. Kauniit, viktoriaaniset talot reunustavat katuja, jotka nousevat ja laskevat pitkin jyrkkiä mäenrinteitä. Alueen maamerkki on Castro-teatteri, jossa järjestetään elokuvafestivaaleja ja kulttuuritapahtumia.

Suomalaiset löylyt

Castro tunnettiin kauan myös toisesta kulttirakennuksesta, suomalaisesta saunasta. Alueella asui taannoin paljon suomalaissiirtolaisia ja kalajokelaislähtöinen Matti Finnilä perusti sinne yleisen saunan 1910-luvulla. Finnila’s Finnish Baths -niminen sauna on merkittävä osa Castron historiaa, se on vilahtanut useassa elokuvassakin. Käsitteeksi muodostuneen saunan tarina päättyi viitisentoista vuotta sitten.

Hyppään jättimäisen sateenkaarilipun alta raitiovaunuun, joka kolistelee pimenevässä illassa kohti pilvenpiirtäjien rytmittämää liikekeskustaa.

Kun San Franciscon mäet alkavat väsyttää, kulkija voi aina hypätä kaapelibussiin.

Kadut ovat juuri täyttymässä shoppailijoista, jotka purkautuvat sulkeutuvista kaupoista. Vaikka ympäri kaupunkia löytyy kiinnostavia putiikkeja, on keskustassa runsain tarjonta. Nimekkäimmät vaatemerkit ovat keskittyneet Union Square -aukion ympärille. Uusimpiin trendeihin ja pieniin designliikkeisiin pääsee parhaiten tutustumaan Filmore Streetilla.

Keskeltä ostosaluetta alkaa Chinatown, joka on suurin yhtenäinen Aasian ulkopuolinen kiinalaiskaupunginosa. Paistetun riisin ja nuudelin tuoksu yrittää viekoitella pysähtymään, mutta päämääräni on pikku-Italiaksi kutsuttu North Beachin kaupunginosa, joka ravintola- ja baarikeskittymänsä vuoksi on elävimmillään iltaisin.

Mykistävä auringonlasku

San Franciscossa on kuljettava ainakin kerran Golden Gate sillalla. Autoilijat joutuvat maksamaan tullia, mutta jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät 2,7 kilometriä pitkälle riippusillalle maksutta. Näkymä salmen pohjoispuolelta kohti ikonista siltaa ja kaupunkia on aamu ja iltaruskossa mykistävä.

Jatkan maisemien ihailua kaupunginpuoleisella rannalla, jossa kulkee kävelyreitti kohti laivojen, laitureiden ja kalaravintoloiden Fisherman’s Wharf -kaupunginosaa. Sieltä kiipeän edelleen kohti art deco -henkistä Coit Toweria.

Kukkulalla kohoava torni on tuttu Alfred Hitchcockin elokuvasta Vertigo. Lepuutan jalkojani ja annan silmieni levätä San Franciscon lahden kimaltelevissa laineissa. Niiden keskellä siintää Alcatrazin pahamaineinen vankilasaari. Jätän entisessä vankilassa vierailun tuonnemmaksi, sillä lämpenevässä auringonpaisteessa oloni on täydellisen rentoutunut.

Alcatraz on maailman tunnetuin ja pahamaineisin vankilasaari.

Tiesitkö tämän San Franciscosta?

1.  San Francisco sijaitsee Tyynenmeren rannalla Kaliforniassa.

2. Kaupungin väkiluku on runsaat 800 000, mutta koko Bay Area -metropolialueella asukkaita on yli kahdeksan miljoonaa.

3. Kansainvälisen kaupungin väestöstä yli kolmannes on syntynyt Yhdysvaltojen ulkopuolella.

4. San Franciscon kasvu alkoi Kalifornian kultaryntäyksestä 1800-luvulla. 1960-luvulla kaupungista tuli hippikulttuurin keskus, ja viime vuosikymmeninä kaupunki on noussut uuden teknologian polttopisteeksi.

5. Meri ympäröi kaupunkia kolmelta ilmansuunnalta ja laajat vesialueet pitävät sään ympäri vuoden leutona. Päivälämpötila on parikymmentä astetta, yöt voivat olla viileitä ja sumuisia.

6. Golden Gaten kansallispuistoon kuuluu valtavia alueita aivan keskustan tuntumassa, joten matkailijan on helppo lähteä patikointi-, pyöräily- tai ratsastusretkelle.

Toimittaja: Jyrki Haapala Kuvat: Jyrki Haapala ja Fotolia

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 07/2015.

Kommentoi »