Apu

Samuli meni saunaanSamuli meni saunaan

Kymmenen vuotta sitten Samuli Edelmann aikoi lopettaa laulamisen, mutta löysi uudelleen sen merkityksen. Uusimman levyn hän julkaisi saunan lauteilla.
Teksti Tuomas Marjamäki
Kuvat Timo Villanen

Ahkerana saunojana Samuli Edelmann piti uuden levynsä julkistustilaisuuden saunan lauteilla Helsingin Uunisaaressa. Löylyjen välissä hän pulahti mereen vilvoittelemaan.

– Keikkapaikoillakin saunon ja käyn avannossa monta kertaa, aina kun mahdollista, Samuli kertoo.

Uusi levy syntyi Samulin bändin jäsenten yhteistyönä. Suurin osa sävellyksistä on kosketinsoittaja Matti Paatelman, sanat laulaja Mirkka Paajasen ja sovitukset Anssi Växbyn. Levyn kappaleiden sanat ovat surumielisiä ja sävelet haikeita, mutta kokonaisuus on silti lohdullinen. Levyä voi kuunnella yhtä hyvin laulujen sanomaan syventyen kuin ihan vain fiilistellen ja omia ajatuksia mietiskellen. Kun Samuli valottaa hieman levyn taustoja, sanat saavat uusia ulottuvuuksia.

– Siinä on sellainen luopumisen teema: elämän kiertokulku ja myös kuolema vahvasti läsnä.

Suuri teatterimies Kalle Holmberg kuoli syyskuussa ja hänet haudattiin ortodoksisin menoin Valamon luostarin hautausmaalle. Paikalla oli Samuli Edelmann, jonka suru oli suuri. Uusi levy on omistettu Holmbergille – mutta miksi?

– Kalle oli minulle hyvin tärkeä ihminen 17 vuoden ajan. Siitä lähtien, kun raitistuin. Hänellä oli iso merkitys elämääni.

Holmberg oli jättänyt alkoholin jo 1980-luvun alussa ja alkoi tukea Samulia, kun tämä teki saman päätöksen. Miehet ystävystyivät ja pitivät tiiviisti yhteyttä loppuun asti.

Kymmenen vuotta sitten Samuli Edelmannista tuntui, että laulut oli nyt laulettu. Syy ei ollut jo lapsena musiikkia kohtaan syttyneen intohimon loppuminen, vaan se, että hänen oli enää vaikea löytää uutta, merkityksellistä laulettavaa.

– Meinasin lopettaa laulamisen kokonaan ja olisin tehnytkin sen, ellei minulle olisi tarjottu virsiä, hän sanoo.

Samuli Edelmannin haastattelu kokonaisuudessaan torstaina 22. joulukuuta ilmestyneessä Avun joulunumerossa.

Julkaistu: 22.12.2016