Apu

Sami Garam: Ero 30 vuoden avioliiton jälkeen oli rankkaa


Toisaalta ihmisen pitää osata tehdä ratkaisuja, kipeitäkin. Uudessa parisuhteessa yritän olla avoimempi.
Kuvat Timo Villanen

Ei kannata jättää tekemättä sellaista, mistä on aina haaveillut. Olen haaveillut laskuvarjohypystä, ja kun täytin 50 vuotta, sain sen lahjaksi ex-vaimolta ja lapsilta. Tuntui kauhealta, mutta kun varjo aukesi, tuli mahtava fiilis: selvisin tästä!

Isoisäni oli unkarilainen. Kun olin seitsemänvuotias, asuimme puoli vuotta Unkarissa. Luin Aapista ja Aku Ankkoja keittiössä, jossa äiti teki ruokaa. Tästä keittiöstä lähti se, että minusta tuli kokki. Siellä kokkaaminen jotenkin imeytyi minuun. Opiskelin valkosipulin tuoksussa. Kun pääsin ravintolakouluun, tajusin heti, että tämä on minun juttuni.

Lapsena opin, että kun syödään yhdessä, ruoka paranee. Meillä syötiin aina yhdessä. Yksin syöminen ei ole kivaa.

Jokaisessa työssä tarvitaan nöyryyttä. Mitä enemmän osaa, ymmärtää myös osaavansa yhä vähemmän. Jos tämän tajuaisi jo nuorena, ei joutuisi opiskelemaan kaikkea kantapään kautta.

Koskaan ei kannata jättää kehumatta toista ihmistä silloin, kun siihen on syytä. Kehuminen nostaa itsetuntoa ja mieltä. Jos et sano silloin, kun on tilaisuus, toista ei ehkä ikinä tule.

Elämän suola on rakkaus. Jos sitä ei ole, eihän silloin mikään maistu, olipa kyseessä parisuhde, perhe, sisarukset, vanhemmat – tai vaikka kissa tai koira. Nekin antavat vastarakkautta, tulevat kehräämään tai heiluttamaan häntää.

Stressaaminen ei kannata

Kun tulee vaikeuksia, otan ne vastaan sellaisina kuin ne tulevat. Kun ei kauheasti stressaa, asioita on helpompi käsitellä. Mottoni on, että antaa tilanteen viedä. Se auttaa niin kokkaamisessa, bisneksessä kuin esiintymisjännityksessä.

Se, että erosimme vaimoni kanssa 30 vuoden avioliiton jälkeen, oli rankkaa. Toisaalta ihmisen pitää osata tehdä ratkaisuja, kipeitäkin. Uudessa parisuhteessa yritän olla avoimempi ja rehellisempi, jotta en tekisi samoja virheitä.

Kun jokin asia painaa mieltä, kannattaa etsiä joku, jolle sen voi kertoa. Kun kerran avaat suusi, sen jälkeen on helpompi puhua lisää. Muuten vaikeat asiat jäävät kalvamaan takaraivoon. Minulla on kahdeksan ravintolaa ja paljon työntekijöitä. Uskallan kysyä heiltä, mikä painaa, jos jokin tuntuu olevan pielessä.

Yrittäjänäkin täytyy pitää lomaa. En ole mikään superihminen. Minulla ei ole varaa olla pitämättä lomaa, se on ainoa tapa saada akut ladattua. Jos työhön ei tule taukoja, loppuu aika nopeasti kaikki tekeminen. Aivot tarvitsevat lomaa, unta ja unen tuomaa lepoa.

Ihmisen pitää osata nauraa itselleen. Ei tämä elämä niin vakavaa ole, vaikka vaikeaa se voi joskus olla. Vielä vaikeampaa on, jos ei pysty nauramaan itselleen. Lapsillenikin olen koettanut opettaa, että ottakaa rennosti.

Olen juossut 29 maratonia. Maaliin pääseminen on outo tila: juoksun huume alkaa vaikuttaa ja alan heti miettiä, missä olisi seuraava. Lenkille lähtiessä tyhjennän pääni enkä ajattele mitään, juoksen vain. Silti aivot ovat kauhean energiset.

Julkaistu: 17.8.2018