Apu

Salkkari-näyttelijä Pete Latun Facebook-piinaSalkkari-näyttelijä Pete Latun Facebook-piina

Pete Lattu ei voi käyttää Facebookia omalla nimellään, sillä vale-profiilit tekevät sen näyttelijän puolesta.
Teksti Emilia Pyykkönen

Pete Lattuna esiintyy Facebook-sivustolla kaksi profiilia, joista toisella on 403 Facebook-kaveria ja yli 300 seuraajaa. Näyttelijä Lattu kuuli profiileista tuttaviltaan, jotka olivat päätyneet vale-Peten kavereiksi.

 - Liityin Facebookin tänä vuonna osittain siitä syystä, että halusin nähdä, miten sivustolla esiinnyn.

Kun Pete oli kirjautunut palveluun, hän kävi huomauttamassa vale-profiiliensa sivuilla, että kyseessä ei ole hänen sivunsa. Alle vuorokaudessa Facebook heitti Peten palvelusta. Ilmeisesti sivusto oli laskenut Peten vain esittävän itseään, sillä muut Lattu-profiilit olivat olleet sivustolla jo pidempään.

- Facebookin kanssa on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi. Facebookin asetukset ovat yhteydessä vaikkapa kännykkäni asetuksiin, joten jouduin laittamaan nekin uudestaan, kun sivusto potki minut pois.

Pete tietää, ettei hän ole asian kanssa yksin. Useilla kollegoilla on samankaltaisia kokemuksia.

- Oikeustajuani vastaan taistelee sekin, että suurin osa vale-profiilini kavereista on lapsia ja teinejä, jotka saattavat olla vielä Salatut elämät -sarjan faneja. On kiusallista, mitä he voivat nimissämme tehdä ja ehdottaa. Nyt olen lähinnä kuullut, että he kiittelevät vale-profiiliani siitä, että he ovat ottaneet minut ystäväkseen.

Nykyään 2- ja 4- vuotiaiden lasten isä on tehnyt asian suhteen oman pätöksensä.

- Liityin Facebookiin sellaisella salanimellä, jonka vain todella läheiset tunnistavat. Uuden, oikean profiilini kanssa on tullut hauskoja tilanteita, sillä ystäväni ovat nyt epäuskoisia, onko tämä profiili minun. Monet ovat kysyneet hauskoja yksityiskohtia vuosien takaa, kuten kenen kanssa meillä oli tapana istua siinä yhdessä kahvilassa tai minkä näytöksen vaihdossa jouduimme turvautumaan nännirasvaan puvustusteippien takia. Voisin suositella tällaista käytäntöä muillekin, Pete sanoo.

Julkaistu: 18.3.2013