Apu

Salatut elämät -näyttelijä Raimo Grönberg: "Maailma menee hullummaksi ja rumaksi – pääsen pois oikeaan aikaan"

Salatut elämät -näyttelijä Raimo Grönberg: "Maailma menee hullummaksi ja rumaksi – pääsen pois oikeaan aikaan"
– Maailma menee hullummaksi, röyhkeäksi, rumaksi ja epäsolidaariseksi. Pääsen pois oikeaan aikaan. Kun synnyin, ihmiset rakensivat Suomea, eivätkä repineet, Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Raimo Grönberg sanoo.
Julkaistu: 16.7.2021

Minun olisi pitänyt syntyä juuri tähän aikaan. Maailma menee hullummaksi, röyhkeäksi, rumaksi ja epäsolidaariseksi. Pääsen pois oikeaan aikaan. Kun synnyin, ihmiset rakensivat Suomea, eivätkä repineet.

Lapsuuteni sitkein haave oli olla uimari, jalkapalloilija tai rumpali. Pelasinkin kajaanilaisessa seurajoukkueessa ja minulla oli uinnissa Pohjois-Suomen ja TUL:n ennätyksiäkin. Ura katkesi paitsi ikään myös siihen, että valmentajaani sai nostella altaasta pois, hän oli niin ”liikuttuneessa tilassa”.

"Minuun jäi pysyvät jäljet perheväkivallasta."

Teini-iässä inhosin erityisesti koulua. Oli opettajia, jotka olivat autoritäärisiä ja saattoivat antaa karttakepillä näpeille. Oli myös aineita, jotka eivät tyrkytyksestä huolimatta uponneet. Objektiivisuutta ei ollut oikein missään ja kaikkea piti opetella ulkoa.

Minuun jäi pysyvät jäljet perheväkivallasta. Se oli vanhempien välistä, eikä kohdistunut meihin lapsiin. Olimme henkisiä kärsijöitä pikkusiskoni kanssa ja tapahtumat ovat seuranneet meitä näihin päiviin asti. Onneksi voimme puhua asiasta, ja usein puhummekin.

Liikutun yleensä kyyneliin, kun toinen ihminen hämmentyy omasta saavutuksestaan – kuten urheilijoiden onnistumisista, hyvästä roolista teatterissa tai elokuvassa. Tai missikisojen voittajasta. Minulla alkaa silloin valua kyyneleet. Empatiaksi sitä kai kutsutaan.

"Olisin tuuliajolla ja ilman kiinnekohtaa ilman vaimoani."

Vihaan sydämeni pohjasta populismia. Pääsääntöisesti se ei perustu todistettuun tietoon tai totuuteen. Se on räksytystä ja halpamaista ongella istumista. Suomessakin on kasvava trendi siihen.

Viimeksi rakastuin vaimooni. Meillä oli juuri viisivuotishääpäivä. Söimme hyvin ja katsoimme pitkään toisiamme silmiin. Olisin tuuliajolla ja ilman kiinnekohtaa ilman häntä. Järjestämme välillä rakkausjuhlia, viimeksi ostimme kesämajan Kivinokasta.

"Häpeän syvästi ensimmäisen avioliittoni kariutumista."

Kateellisena katson, kun jotkut ihmiset osaavat olla positiivisia. Minäkin olen enimmäkseen, mutta välillä tulee synkkiä kausia, jolloin kaikki on päin helvettiä ja elämisestä hukkuu tarkoitus.

Häpeän syvästi ensimmäisen avioliittoni kariutumista. Se vaikutti liitossa syntyneisiin lapsiin hyvin voimakkaasti. Tilanne on nyt aika neutraali.

Join pääni täyteen ensimmäisen avioliitoni loppumisen jälkeen aika useinkin. Kävin aika syvällä, mutta nyt olen päässyt sieltä ylös. Nyt en ole pitkään aikaan juonut mitään, mutta toisinaan olut maistuu hyvässä seurassa.

"Ensimmäiseksi poistaisin maailmasta ylimääräiset hakkuut."

Sukurasitteeni on siisteyden vaaliminen, johon kuuluu jatkuva tiskaaminen. Hoidan pyykitkin. Huomaan myös viljeleväni isältä periytyvää pappahuumoria eli jutut ovat hallitsemattomia, mutta pappahumoristi luulee olevansa äärimmäisen fiksu ja nokkela.

Minun jumalassani mukavinta on, että olen pikkuisen alkanut ymmärtää, mistä uskossa on kysymys. Vaimoni on ortodoksi, mikä on herättänyt uteliaisuuteni sitä kohtaan.

"Huomaan viljeleväni isältä periytyvää pappahuumoria."

Ensimmäiseksi poistaisin maailmasta ylimääräiset hakkuut. Ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäni ja autan kaikin voimin järjestöjä, myös rahallisesti.

Sen päivän haluan nähdä, jolloin maailmassa ei ole sotia. Se ei tule tapahtumaan minun aikanani eikä ehkä koskaan. Ei niin kauan, kun aseteollisuus tekee edelleen rahaa.

Antakaa minun edes kerran nukkua. Olen nukkunut viime aikoina huonosti. Menen aikaisin petiin, mutta pyörin. Kivinokassa olen nukkunut hyvin, etenkin talvella.

1 kommentti