Tuulilasi

Salakuvissa Audi Q3 - tulossa myös täyssähköinen versio


Audi valmistautuu tuomaan tänä vuonna markkinoille kevyemmän, käytännöllisemmän ja korkealuokkaisemman Q3:n.
Teksti Automedia
Kuvat Automedia

Nykyinen Q3 SUV on vanhin malli Audin portfoliossa. Nyt on tulossa uusi sukupolvi, sillä VW Groupin kilpailijat Seat Ateca ja Volkswagen Tiguan pakottavat Audin kiihdyttämään uuden Q3:n valmistumista.

Saimme autosta tuoreet kuvat, kun sitä testattiin Espanjassa lähes ilman peittelyä.

VW Groupin uusi MQB-alusta tarjoaa mahdollisuuden kevyempään ja tilavampaan autoon, johon voi liittää myös lataushybriditeknologian. Alustalle on tehty autoja aina Audi TT -urheiluautosta Skoda Kodiaq SUV:hen.

Uudessa autossa on samoja yksityiskohtia kuin edellisessä Q3:ssa, mutta auto kasvaa pituutta kuusi senttiä ja leveyttä viisi. Audilla halutaan saada lisää tilaa takamatkustajille. Myös tavaratilan koko kasvaa nykyisestä 420 litrasta.

Auton muotokieli tulee noudattelemaan toisen sukupolven Q5:n linjoja, etusäleikkö menee uusiksi ja autoon tulee LED-ajovalot.

Radikaalimpia uudistuksia on tulossa sisätiloihin, josta tulee myös samankaltainen kuin Q5:ssä eli näppärämpi ja ergonomisempi. Vanhan kojelaudan korvaa Audin Virtual Cockpit.

Uusi MQB-alusta mahdollistaa uusia moottoriratkaisuja Q3:een. Niistä merkittävin on e-tron-lataushybridi. Sitä ei ole kuitenkaan heti luvassa, vaan todennäköisesti vuoden kuluttua Q3:n lanseerauksen jälkeen. Todennäköisesti siihen tulee 1,4-litrainen TFSI-moottori sähkömoottorin pariksi.

Audi suunnittelee tietääksemme myös täyssähköistä Q3:a, missä hyödynnettäisiin samaa teknologiaa kuin Volkswagenin e-Golfissa.

Tehoiltaan malliston yläpähän eli RS Q3:een on tulossa uusin versio Audin viisisylinterisestä turbomoottorista, joka on alumiinirakenteensa vuoksi entistä kevyempi, mutta myös tehokkaampi. Hevosvoimia löytyy 394. Kuten nykyisessä mallissakin, uudessa RS Q3:ssa tulee olemaan seitsenportainen kaksoiskytkinautomaattivaihteisto sekä quattro-neliveto.

Muita malliversioita tulevat olemaan tietojemme mukaan 1,5- ja 2,0-litraiset nelisylinteriset bensiini- ja dieselmootorit.

Julkaistu: 9.7.2018