Salakavala ientulehdus vaanii
Terveys ja hyvinvointi
Salakavala ientulehdus vaanii
Moni ei aavista, että suussa muhii ientulehdus. Se on flunssan jälkeen Suomen yleisin infektiosairaus.
14.1.2016
 |
Apu

Ientulehdus löytyy jopa kahdelta kolmasosalta 30 vuotta täyttäneistä, kertoo Oral Hammaslääkäreiden tiedote.  Verenvuoto sekä ikenen punoitus, turvotus ja kipu ovat ientulehduksen oireita, mutta niitä ei usein oteta tarpeeksi vakavasti. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä ientulehduksesta.

Ientulehdus on petollinen kumppani, sillä se saattaa edetä hampaiden kiinnityskudoksiin asti oireettomana ja aiheuttaa hampaiden kiinnityskudosten infektion, parodontiitin. Se voi tunkeutua hampaan juuren pintaa pitkin syvemmälle ikeneen ja tuhota hampaan leukaluuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä.

Elimistö puolustautuu infektiobakteerien hyökkäystä vastaan tuhoamalla hammasta kiinnittävän luun, ja viimein hammas saattaa irrota kokonaan leuasta. Hoitamattomana kiinnityskudostulehdus voi estää lonkkaleikkaukseen pääsyn, aiheuttaa sydäninfarktin tai viedä hampaat suusta.

Hoitamaton infektio voi kulkeutua verenkierron mukana muualle kehoon. Sillä voi olla yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, hengitystiesairauksiin tai nivelreumaan.

Paras keino torjua suun infektiot on hoitaa hampaita kuin kalleimpia aarteitaan: käyttää päivittäin hammaslankaa, harjata hampaat aamuin illoin, syödä terveellisesti ja juoda vettä janojuomaksi.

Ksylitolipurukumin käyttö ruokailun jälkeen ja vuosittaiset hammaslääkärikäynnit ovat tarpeen.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Riikka Kantinkoski

Kommentoi »