Salakaato Senaatintorilla
Puheenaiheet
Salakaato Senaatintorilla
Yrjö Rautio: "On tietysti mahdollista, että joku valmistelisi hallituksen kaatamista esimerkiksi kehysriihen nurkan taakse. Kyse olisi silloin salakaadosta aivan Senaatintorin liepeillä."
Julkaistu 13.3.2013
Apu

Salametsästys nivoutuu tiiviillä tavalla suomalaiseen metsästyskulttuuriin.

Metsästäjät suojelevat, ihailevat tai vähintäänkin hiljaisesti hyväksyvät hirvien ja suurpetojen salakaadot, väittävät pohjoiskarjalaiset ympäristötutkijat.

Metsästäjät ja heidän järjestönsä pitävät tutkijoiden väitteitä puolueellisina ja loukkaavina – mitä ne ovatkin. Metsästäjien valtava enemmistö on nimittäin nuhteettoman lainkuuliaista väkeä.

Suomessa on noin 300 000 metsästyskortin maksavaa. Heistä ehkä muutama kymmenen syyllistyy vuosittain metsästysrikoksiin. Jos heitä olisi 300, rikokseen syyllistyneitä olisi yksi promille.

Tutkijat leimaavat kuitenkin surutta kaikki metsästäjät. Se ei ole tiedettä, vaan avointa kampanjointia tutkijoiden omien asenteiden ja uskomusten puolesta.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat eivät löytäneet pillereistä lainkaan D-vitamiinia. Pohjoiskarjalaiset ympäristötutkijat eivät löydä metsästäjistä lainkaan lainkuuliaisuutta.

Metsästäjiin mahtuu monenlaista väkeä, kuten muihinkin suuriin väestöryhmiin. Kai esimerkiksi kuntien työntekijöistä joku promillen osa syyllistyy rikoksiin?

Kaikkia kuntatyöntekijöitä ei voi sillä perusteella pitää rikollisina.

Alueilla on eronsa

Tutkijat ovat käyneet läpi Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa tapahtuneiden metsästysrikosten oikeudenkäyntipöytäkirjoja.

On tietenkin mahdollista, että suhtautuminen salametsästykseen on erilaista maan eri osissa. Syömähirven ottamista luvatta valtion karjasta perheen talvivaraksi ei pidetty rikoksena Kainuun nälkämailla takavuosikymmeninä.

Länsi-Lapissa, "Nuuskakairassa", salakaatoihin on suhtauduttu hyvin kielteisesti ainakin sodista lähtien. Salakaatajia ei ole ihailtu, vaan ilmiannettu. Kun metsästysseuramme jäsen jäi kiinni viitisentoista vuotta sitten hirven salakaadosta, hänet erotettiin heti.

Kahvin, sokerin ja muun Ruotsin hyvän salakuljetusta, joppausta, ei sen sijaan pidetty minään rikoksena.

Lainkuuliaisuuden kanssa tulee yleensä ongelmia, kun lait ja viranomaiskäytännöt eivät vastaa kansalaisten oikeustajua. Etupäässä tästä on kyse myös Länsi-Suomen viimeaikaisissa susikonflikteissa – tietysti myös petovihasta ja aiheettomasta pelosta.

Aiheetonkin pelko on kuitenkin todellista sille, joka pelkää.

Myös paraatipaikalla

Yle on levittänyt tietoa, että pääministeri Jyrki Katainen hallitsisi pelolla ja vavistuksella.

Hänen väitetään uhanneen hallituksen hajottamisella ja uusilla vaaleilla, elleivät hallituskumppanit taivu hänen tahtoonsa.

Hallituksen sisäpiirit ihmettelevät Ylen väitteitä. Niiden uskotaan kertovan enemmän kokoomuksen oikean laidan turhautumisesta kuin hallitusyhteistyön tilasta. Kataista pidetään pikemminkin vänrikki Koskelana kuin luutnantti Lammiona.

Eikä hallitus ole suinkaan hajoamassa, koska kukaan ei halua uusia vaaleja.

On tietysti mahdollista, että joku valmistelisi hallituksen kaatamista esimerkiksi kehysriihen nurkan taakse. Kyse olisi silloin salakaadosta aivan Senaatintorin liepeillä, maan paraatipaikalla ja keskellä kirkasta päivää.

*****

Heittolaukauksia

1 Etäluettavien sähkömittareiden terveyshaitat ovat päänsärky, hampaiden kiristely ja

tukan repiminen.

2 Hallitus osallistuu koko vaalikauden mittaiseen Pakko tanssia -kisaan, koska vaihtoehtoja ei ole.

3 Kun järjestetään uudet vaalit vanhojen ongelmien vuoksi, saadaan vanhat vaalitulokset ja uudet

ongelmat.

4 Haihtui savuna ilmaan pomminvarmasti kuin Stop Talvivaara -liikkeen uskottavuus.

5 Kansalaisaloite on tarpeen, jotta voitaisiin kartoittaa asiat, joita eduskunta ei ainakaan voi hyväksyä.

6 Kypros on löysä veroparatiisi, jonka pankit Suomen Täti Tiukka pelastaa.

Kommentoi »