Tuulilasi

Saksassa yhä skeptisyyttä tullitariffineuvottelujen suhteenSaksassa yhä skeptisyyttä tullitariffineuvottelujen suhteen

Vaikka Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja EU:n presidentin Jean-Claude Junckerin neuvottelut tullitariffeista sujuivat molempien osapuolten mukaan lupaavasti, on saksalainen autoteollisuus edelleen huolissaan mahdollisista tariffeista.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat All Over Press

Trump ei pitänyt mahdottomana, että hän ei asettaisikaan tuontiautoille kaavailemaansa 25 % tullitariffia.

Saksan Kauppa- ja teollisuuskamarin johtaja Eric Schweitzer ei kuitenkaan vielä pompi riemusta.

”Ehdotetut ratkaisut ovat oikean suuntaisia, mutta edelleen ilmassa on melkoisesti skepsismiä. Koko Euroopan on oltava vahvassa rintamassa, muuten voi käydä niin, että vain me teemme myönnytyksiä ja Yhdysvallat asettaakin meille uusia vaatimuksia. Tämä on tehtävä maailman kauppajärjestön WTO:n pelisääntöjen mukaisesti”, Schweitzer sanoi.

Saksan autoalan yhdistyksen VDA:n mukaan neuvottelut ovat olleet positiivisia.

”Ilmassa on signaaleja, ettei kauppasota eskaloidukaan, se on tärkeä askel oikeaan suuntaan. Nyt on vain saatava lihaa sopimusluurangon ympärille ja aloitettava nopeasti neuvottelut”, sanoo VDA:n johtaja Bernhard Mattes.

On laskettu, että Trumpin suunnittelema 25 % tullitariffi nostaisi Euroopasta Yhdysvaltoihin vietävien autojen hintaa 10 000 eurolla. Euroopan komission mukaan tämä vähentäisi eurooppalaisten tuontiautojen määrän Yhdysvalloissa puoleen.

Julkaistu: 26.7.2018