Tuulilasi

Saksassa hurja ehdotus – bussit kulkemaan 120 km/h


Saksalaiset linja-autofirmat haluaisivat nostaa bussien suurinta nopeusrajoitusta moottoriteillä 120 kilometriin tunnissa.
Teksti Max Lange
Kuvat S431DT der RVM / CC BY-SA 3.0

Rohkeaa ehdotusta perustellaan sillä, että pitkän matkan bussilinjat voisivat kilpailla paremmin muiden kulkuvälineiden kanssa matka-ajassa. Bussit ovat halpoja matkustaa, mutta ne ovat liian hitaita.

Bussifirmojen mukaan 30 vuotta vanha 100 km/h nopeusrajoitus haittaa markkinoiden kehittymistä. Nopeusrajoituksen nosto parantaisi huomattavasti bussien kilpailukykyä, kerrotaan AMS:ssa.

Saksassa iso osa pidemmistä matkoista tehdään junilla, jotka saavuttavat huomattavasti busseja korkeammat huippunopeudet. Korkeampaa nopeusrajoitusta puolletaan myös sillä, että bussit pysyisivät nykyistä paremmin aikataulussa.

Suomessa linja-autojen suurin sallittu nopeus 100 km/h. Kaikissa uudemmissa linja-autoissa on myös nopeudenrajoitin, joka estää nopeusrajoituksen ylittämisen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 23.7.2015