Tuulilasi

Saksassa erikoinen palvelu – arvostele toisen autoilijan törttöilyt netissä


Saksalaisella internetsivulla autoilijat voivat rekisterinumeron perusteella arvostella toisiansa liikenteessä.
Kuvat Kuvakaappaus / fahrerbewertung.de

Monet autoilijat saattavat hikeentyä toisiin autoilijoihin monestakin eri syystä. Joku roikkuu liian lähellä takapuskurissa tai tekee vaarallisen ohituksen. Normaalisti mielipiteitä liikenteessä osoitetaan käsimerkeillä, väläyttämällä valoja tai tööttäämällä.

Saksalaisella fahrerbewertung.de -sivustolla toisille autoilijoille voi antaa posiitivista tai negatiivista palautetta, kertoo Auto Motor und Sport. Palvelu toimii joko internetissä tai erillisellä mobiilisovelluksella.

Järjestelmään syötetään toisen autoilijan rekisterikilpi, painetaan peukkua ylöspäin tai alaspäin, ja arvostelu on valmis. Arvosteluista tallennetaan tietokantaa nettiin. Halutessaan arvostelija voi kirjoittaa erillisen kommentin, kuten "roikkuu takapuskurissa" tai "ajaa ylinopeutta".

Palvelun on kehittänyt EU:n komissio ja sillä yritetään parantaa liikenneturvallisuutta. Fahrerbewertung.de käynnistettiin vuoden 2014 alussa, ja se on toistaiseksi käytössä ainoastaan Saksassa.

Ongelmia yksityisyydensuojassa

Liikenneraivon purkaminen on parempi tehdä kotikoneelta käsin, mutta tällainen palvelu herättää myös kysymyksiä yksilön suojasta. Kuka tahansa voi syöttää palvelun minkä rekisterinumeron tahansa. Arvostelijat saattavat kuitenkin kirjoittaa rekisteritunnuksen väärin, ja negatiivinen palaute menee väärälle henkilölle.

Nettiin lisätyt tiedot yleensä myös pysyvät siellä pitkään, joten harmi on saattanut jo tapahtua. Palvelun avulla autoilijoiden henkilöllisyyden voi selvittää melko helposti. Toisella sormen osoittaminen on siis tehty palvelun avulla todella helpoksi.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 30.6.2014