Tuulilasi

Saksan ympäristöministeri tiukkana: "Autonvalmistajien on maksettava puhtaampi ilma"


Saksan ympäristöministeri Svenja Schulze sanoo, ettei usko autonvalmistajien ohjelmistopäivitysten riittävän ratkaisemaan maan ilmasto-ongelmia. Hänen mukaansa ainoa keino välttää ajokiellot suurkaupungeissa on se, että autonvalmistajat muuttavat sutojen moottorit vähäpäästöisemmiksi omaan laskuunsa.
Kuvat All Over Press

Saksan autoteollisuus työllistää 800 000 ihmistä, mutta se on ajautumassa ongelmiin Volkswagenin dieselskandaalin jälkimainingeissa, jotka lyövät edelleen kovasti dieselautoja vastaan.

Kristillisdemokaraattinen liittokansleri Angela Merkel on sanonut tekevänsä kaikkensa, ettei ajokieltoja suurkaupunkeihin tulisi. Oppositiopuolueiden kanssa hänellä on kovin eriävä näkemys siitä, miten pannat vältettäisiin.

Ympäristöministeri Schulzelta kysyttiin Tagespiegelin haastattelussa, riittävätkö dieselautojen softakorjaukset ja nykyiset päästömäärät estämään ajokiellot.

”Pelkään pahoin, että esimerkiksi Münchenissa, Stuttgartissa ja muissa suurkaupungeissa, joissa päästörajat ylittyvät selkeästi, eivät pelkästään nämä keinot riitä”, sosiaalidemokraatteihin kuuluva Schulze sanoi.

”On tehty jo paljon hyvää ilmanlaadun parantamiseksi kuten sähköbussien käyttöönotto monissa kaupungeissa, mutta se ei riitä vielä poistamaan ongelmaa. Mielestäni ainoa realistinen keino estää ajokiellot on dieselautojen tekninen korjaaminen vähemmän saastuttaviksi. Ja autotehtaiden on maksettava ne, koska juuri ne ovat saaneet aikaan tämän ongelman.”

Poliittinen kiista on nyt Saksassa melkoinen, sillä Merkelin kristillisdemokraattisen sisarpuolueen CSU:n liikenneministeri Andreas Scheuer vastustaa voimakkaasti kalliiden autonkorjauksien sälyttämistä autonvalmistajien niskaan. Ympäristöministeri kuitenkin vaatii juuri sellaisia toimia.

”Tämä maa haluaa parantaa kaupunkiensa ilmanlaatua. Pian yksikään saastuttava suto ei enää näillä suurkaupunkien kaduilla aja”, ympäristöministeri Schulze uhosi.

Julkaistu: 21.4.2018