Tuulilasi

Saksan Vihreät laittamassa autoteollisuuden ahtaalle


Saksan Vihreät ovat kertoneet, että hallituskoalition on hyväksyttävä se, että autonvalmistajien pitää tulevaisuudessa tehdä mekaanisia muutoksia moottoreihin ja pakokaasusysteemeihin päästöjen vähentämiseksi.
Kuvat All Over Press

Liittokansleri Angela Merkelin konservatiivipuolue, FDP (Vapaat Demokraatit) ja Vihreät ovat kolmikko, jonka on tarkoitus muodostaa uusi hallituskoalitio joulukuussa.

Vihreille ei riitä se, että autonvalmistajat tekevät muutoksi ainoastaan autojen softaan, he vaativat järeämpiä toimia.

Autoteollisuus on Saksassa kuuma peruna, sillä se työllistää 800 000 ihmistä ja on maan suurin vientiala.

Esimerkiksi Ranska ja Iso-Britannia ovart kieltämässä dieselautot tulevina vuosikymmeninä, mutta Saksa ei ole rohjennut tehdä samanlaista linjanvetoa. Saksalaismerkeistä esimerkiksi BMW, VW, Daimler ja Porsche ovat investoineet edelleen voimakkaasti dieselmoottoreihin.

Elokuussa poliitikot ja autonvalmistajat sopivat, että 5,3 miljoonan auton softat uusitaan päästöjen vähentämiseksi. Muita muutoksia ei vaadittu, mutta jos Vihreät saavt tahtonsa läpi, tilanne muuttuu.

”Emme tule saavuttamaan päästötavoitteita ainoastaan softan uusimisella. Autojen moottoreita on muutettava myös mekaanisesti”, jyrähti Vihreiden johtaja Cem Özdemir.

”Autoteollisuus tulee kohtamaan historiansa suurimman muutoksen. Autot on tavllaan keksittävä kokonaan uudestaan, että niistä saadaan päästövapaita ja enemmän automatisoituja. Meidän tulee myös laajentaa julkisen liikenteen verkostoa tulevaisuudessa”, Özdemir sanoi.  

Julkaistu: 3.11.2017