Apu

Saksan tulvatuhojen korjaus voi viedä jopa vuosia – Ratkaiseeko ilmastonmuutos Angela Merkelin seuraajan?

Saksan tulvatuhojen korjaus voi viedä jopa vuosia – Ratkaiseeko ilmastonmuutos Angela Merkelin seuraajan?
Monta päivää jatkuneet rankkasateet ja niitä seuranneet tulvat ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa.
Julkaistu: 27.7.2021

Rankkasateet ja niitä seuranneet tulvat ovat koetelleet Keski- Eurooppaa. Tulvatuhojen vuoksi ilmastonmuutoksesta on nousemassa kuuma kysymys Saksan liittopäivävaaleissa, joissa valitaan seuraaja nykyiselle liittokansleri Angela Merkelille.

Rankkasateet ja tulvat koettelivat pahiten Nordhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioita Saksan länsiosissa sekä Belgiaa. Ainakin kaksisataa ihmistä on kuollut tulvien vuoksi. Rankkasateita tuli myös Hollannissa, Luxemburgissa, Ranskassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Satoja ihmisiä on edelleen kadoksissa. Saksassa infrastruktuurin uudelleen rakentaminen kestää ainakin kuukausia, jopa vuosia.

– Ilmastonmuutos lisää rankkasateiden todennäköisyyttä, sanoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Heikki Tuomenvirta.

Ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointi tietyn alueen luonnonkatastrofissa vaatii laajan havaintoaineistoon sekä ilmastomallisimulaatioon perustuvaa tutkimusta. Tuomenvirran mukaan ei vielä tiedetä, kuinka paljon ilmastonmuutos lisäsi Keski-Euroopan rankkasateiden todennäköisyyttä.

Voimakkaat rankkasateet ovat lisääntymässä

Tuomenvirta kertoo tutkijoiden vahvistaneen, että Pohjois-Amerikan lämpö­aalto heinäkuussa ei olisi ollut mahdollinen ilman ilmastonmuutosta. Lämpö­aalto johti laajoihin maastopaloihin ja evakuointeihin Kanadan ja Yhdysvaltain länsiosissa. Sademäärät ovat Tuomen­virran mukaan lisääntymässä Pohjois- ja Keski-Euroopassa, samoin voimakkaat rankkasateet.

Luonnonkatastrofin vaikutukseen tietyllä alueella vaikuttaa vaaratekijän, esimerkiksi rankkasateiden voimakkuuden, lisäksi sille altistuvien ihmisten ja omaisuuden määrä. Yhteiskunnan haavoittuvuuden lisäksi merkitystä on pelastus­toimen tehokkuudella ja toimintakyvyllä.

– Oleellista on, mitä seuraa sää- tai tulvavaroituksesta. Yhteiskunnan toimien täytyy olla suunniteltuja ja harjoiteltuja, sanoo Tuomenvirta.

Kommentoi »