Tuulilasi

Saksan liittokansleri otti jyrkän dieselkannan


Saksan liittokansleri Angela Merkel on ottanut ensi kertaa kantaa tulikuumaan dieselauto-keskusteluun Saksassa. Hän vatii, että dieselit kielletään siinä, missä muuallakin Euroopassa.

Saksan muut johtavat poliitikot ja autonvalmistajat ovat jo pitäneet hätäkokouksiaan ja puuhanneet dieselin pelastustalkoita. Merkelin ulostulo saa varmasti autonvalmistajat jälleen takajaloilleen.

- En halua nyt sanoa mitään tarkkaa vuotta, mutta Britanniassa ja Ranskassa suunnitellaan polttomoottoriautojoen kieltämistä vuoteen 2040 mennessä, se olisi oikea tie, kolmen viikon lomaltaan palannut Merkel sanoi Super Illu -lehdelle.

Autot on Saksan suurin vientituote ja autoteollisuudessa on 800 000 työntekijää. Dieselien kohtalon ratkaisee pitkälti syyskuun vaalit, jolloin Merkelinkin mahdollinen jatko selviää.

- Autoteollisuuden on voitettava uudelleen kuluttajien luottamus. Heidän on annettava hyvityksiä vanhojen dieselien vaihtajille ja päivitettävä uusien autojen softat. Kuluttajille, jotka ovat luulleet ostaneensa pienipäästöisen auton, on taattava sellainen, Merkel viittasi päästöskandaaliin.

- Dieselien edullisempi verotus sen sijaan pysyy, ainakin niin kauan kuin päästöt ovat pienemmät kuin bensiinimoottoreissa, Merkel lupasi.

Julkaistu: 14.8.2017