Tuulilasi

Saksan hallitus kääntämässä kelkkansa dieselien suhteen


Saksan hallitus on vakaasti vastustanut paljon saastuttavien dieselautojen kieltämistä suurkaupungeissa. Nyt hallitus kuitenkin suunnittelee Reutersin mukaan sallivansa kiellot erityistapauksissa.
Kuvat All Over Press

Saksan liikenneministeriön Norbert Barthle vahvisti asian vastatessaan parlamentissa Vihreiden kyselyyn. Suunnitelma tuli julki pari päivää ennen kuin liittovaltion tuomiosituin tulee julkistamaan päätöksensä, ovatko kaupunkien ajokiellot dieselautoille ylipäätään laillisia.

Saksan hallituksella on kovat paineet vähentää 70 kaupungin päästöjä, jotka ovat yli EU:n sallimien rajojen.

“Olemme valmistelemassa uutta lakiesitystä, joka sallisi ajokiellot tietyillä rajoitetuilla tieosuuksilla ja alueilla. Haluamme näin suojella ihmisiä haitallisilta päästöiltä”, Barthle sanoi vastauksessaan.

Uusi laki saattaa tulla voimaan jo tämän vuoden aikana. Samaan aikaan Saksan hallitus pohtii ilmaista julkista liikennettä parantaakseen kaupunkien ilmanlaatua.

Oikeuden päätös dieselautojen kieltämisestä on tulossa tällä viikolla. Jos kiellot sallitaan, se on iso isku liittokansleri Angela Merkelin hallitukselle, joka on koko ajan tukenut 800 000 ihmistä työllistävää Saksan autoteollisuutta.

Jos tuomioistuin päättä, että ajokiellot ovat laillisesti hyväksyttäviä, se tulee vaikuttamaan voimakkaasti noin 15 miljoonan Saksan teillä ajavan dieselauton jälleenmyyntiarvoon.

”Monet ihmiset ovat ostaneet dieselauton hyvässä uskossa, nyt heidän autonsa ovat mahdollisesti menettämässä ison siivun jälleenmyyntiarvostaan, eikä niillä voi ehkä edes ajaa suurkaupunkien keskustoissa”, sanoo FDP-puolueen liikenneasiantuntija Oliver Luksic.

Julkaistu: 26.2.2018