Tuulilasi

Saksalaisyliopisto puolustaa autotehtaiden ihmiskokeita: ”Ei ollut riskejä”Saksalaisyliopisto puolustaa autotehtaiden ihmiskokeita: ”Ei ollut riskejä”

Saksalainen Achenin yliopisto suoritti Volkswagenin, Daimlerin ja BMW:n rahoittaman tutkimuksen, jossa tutkittiin dieselpäästöjen vaikutusta ihmisiin. Tutkimuksissa ihmiset laitettiin hengittämään pakokaasuja.
Kuvat All Over Press

Asiasta nousi iso kohu, varsinkin kuin aiemmin oli testattu päästöjen vaikutusta apinoihin.

Yliopisto tiedotti perjantaina, että jatkossa se tulee olemaan tarkempana vastaavanlaisten tutkimusten ja niiden rahoitustaustojen kanssa. Nyt 25 ihmistä laitettiin hengittelemään kolmen tunnin ajan erivahvuisia typpioksideja tarkoituksena selvittää niiden terveysvaikutuksia.

”Typpioksidien määrä oli hyvin matala. Niillä ei aiheutettu terveydellistä vahinkoa kenellekään tutkituista. Suunnitelmamme oli hyvin tarkkaan laadittu ja sensitiivinen. Tarkoitus oli vain havainnoida mahdollisia vaikutuksia hengitykseen”, sanoo sairaalan johtaja Thomas Kraus Automotive Newsin mukaan.

”Mittasimme vakutuksia ihmisten immunologiseen systeemiin, joita voidaan mitata hyvinkin pienillä annoksilla. Lisäksi ihminen palautuu nopeasti normaalitilanteeseen tuollaisista määristä. Ne olivat kaukana määristä, joista olisi ollut mitään vaaraa kenellekään”, Kraus sanoo.

Hänen mukaansa heillä ei ollut mitään tietoa siitä, että autotehtaiden rahoittaman EUGT-tutkimusryhmän testauksissa oli käytetty myös apinoita.

”Meillä ei ollut sellaisesta mitään tietoa. On kyllä sanottava, että tuossa kohtaa EUGT toimi hyvin problemaattisella tavalla.”

VW Groupin, Daimlerin ja BMW:n vuonna 2007 perustama EUGT lopetettiin viime vuonna. Autonvalmistajat ovat tuominneet julkisesti EUGT:n toiminnan ja erottaneet siellä työskennelleet ihmiset.

Julkaistu: 3.2.2018