Tuulilasi

Saksalaispoliitikoilta suorat sanat autonvalmistajille: “Heidän on kannettava vastuunsa”


Saksalaispoliitikot ovat ottaneet jyrkän linjan autonvalmistajia ja dieselmoottorien päästöjä kohtaan. Päästöskandaalin kourissa ja muiden ongelmies keskellä kylpee jo useampikin autotehdas.

Saksassa odotellaan kunnallisvaaleja, joten kommentit ovat arvatenkin osa poliittista peliä. Silti äänenpainot ovat olleet harvinaisen jyrkkiä. Osa poliitikoista on kertonut silti avoimesti, etteivät he halua myöskään vahingoittaa maan autoteollisuutta. Maan poliittinen johto kokoontuu keskiviikkona Berliiniin keskustelemaan autoteollisuuden hankalasta asemasta ja kaupunkien saastumisesta.

”On selvää, että autoteollisuus on itse keittänyt tämän sopan ja heidän on piru vieköön kannettava vastuunsa asiassa. Heidän on nopeasti tehtävä korjausliikkeet ja alennettava päästöt lainmukaiselle tasolle”, pauhasi liikenneministeri Alexander Dobrindt ARD TV:lle.

Autoteollisuuden vaikeudet alkoivat, kun Volkswagenin päästöskandaali paljastui 2015. Autojen päästöt olivat selkeästi ilmoitettuja lukuja suurempia. Skandaali laajeni, kun Der Spiegel-lehti syytti VW:tä, Daimleria, BMW:tä, Audia ja Porschea salaliitosta; lehden mukaan ne ovat vuosikymmenet kikkailleet hinnoilla, teknologioilla ja maahantuojaverkostoillaan saadakseen etua ulkomaisiin kilpailijoihinsa nähden.

”Tapaamisen tarkoituksena on kertoa autoteollisuudelle, mitä poliitikot heiltä nyt haluavat. Meidän on nostettava kaikenlaiset manipuloinnit esille ja mietittävä, kuinka syntyneet vahingot saadaan korjatuksi. Me tarvitsemme vahvan, mutta rehellisen autoteollisuuden”, sanoi puolestaan hallituksen puhenainen Ulrike Demmer.

Julkaistu: 1.8.2017