Tuulilasi

Saksalaismerkiltä ihmejousitus – tuottaa sähköä tien möykyistä


Audin suunnitteluosaston johtaja on kertonut, että merkki suunnittelee energian keräämistä auton jousituksesta.
Kuvat Audi

Omituinen idea on tullut jo nykyään monissa autoissa käytössä olevista jarrujen hukkalämpöenergiaa talteen ottavista järjestelmistä. Myös auton jousitus muodostaa lämpöä auton liikkuessa, joten keksintö oli luonteva jatkumo kehitykselle.

Audin suunnitteluosaston johtaja Dr Ulrich Hackenberg on kertonut Audi A3 e-tronin julkaisun yhteydessä, että jousituksesta energiaa keräävän järjestelmän kehitystyö on valmis ja tulossa tuotantoautoihin lähitulevaisuudessa, kertoo Auto Express.

Hackenberg sanoo, että iskunvaimennus tuottaa hyvin paljon lämpöä etenkin kuoppaisella tiellä. Jousituksen lämpötila saattaa kohota jopa 100–125 asteiseksi. Kaikki tämä lämpö häviä kuitenkin vain ilmakehään. Siksi iskunvaimentimet kannattaa korvata eräänlaisilla generaattoreilla.

Hackenberg ei halunnut paljastaa sen enempää tietoja järjestelmästä tai sen toimintatavoista. Jousituksesta kerätty energia taltioidaan auton akkuun, ja hyödynnetään hybridin tai auton sähköjärjestelmien avuksi.

Hackenberg huomautti myös, että järjestelmä on kaksisuuntainen. Urheilullisimmissa autoissa energiaa voidaan lähettää takaisin iskunvaimennukseen ja luoda itsenäinen muuttuva jousitus auton joka kulmaan.

Suomen alati huononevilla teillä ajettaessa tällainen Audi liikkuisi varmaankin lähes itsestään.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 26.6.2014