Tuulilasi

Saksalaisjätti dieselskandaalin keskiössä – ”he toimittivat ohjelmiston”


Maailman suurin auto-osien ja -ohjelmistojen toimittaja Robert Bosch on jo aiemmin vedetty mukaan autoalaa ravistelevaan dieselskandaaliin, ja saksalaisjätti vaikuttaa olevan yhdistävä tekijä dieselhuijauksesta epäiltyjen autovalmistajien välillä.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Bosch

Paremmin pelkkänä Boschina tunnettu firma on muun muassa Volkswagenin, Daimlerin ja Fiat Chryslerin alihankkija. Kaikkien kolmen valmistajan epäillään käyttäneen Yhdysvalloissa dieselautoissaan huijausohjelmistoa, joka on tunnistanut auton olleen päästötesteissä.

Torstaina Yhdysvalloissa tuomioistuimeen jätetyn kanteen mukaan näin on myös General Motorsin kanssa. GM:n epäillään manipuloineen diesellava-autojensa päästöjä sääteleviä ohjelmistoja Boschin avustuksella. Viime viikolla vastaavat epäilyt heräsivät Fiat Chryslerin osalta.

”Uskomme Boschin auttaneen”, toteaa kaikkia neljää autovalmistajaa ja Boschia vastaan kanteen nostaneen lakifirman edustaja Automotive News Europelle

”He toimittivat ohjelmiston muodossa, joka mahdollisti moottorien säätämisen ja päästötesteissä huijaamisen valmistajien ja Boschin yhteistyönä.”

General Motorsia vastaan nostetun kanteen mukaan kaikissa päästöskandaalin piiriin kuuluvissa autoissa on sama Boschin EDC-17 –moottorinohjausyksikkö.

VW on myöntänyt huijausohjelmiston käytön, mutta muut epäilyjen alaiset valmistajat eivät.

Julkaistu: 29.5.2017