Tuulilasi

Saksalaiset yrittävät kaikin keinoin pelastaa dieselautot


Saksalainen autoteollisuus on ollut vaikeuksissa erilaisten päästöskandaalien vuoksi jo kaksi vuotta. Autotehtaat yrittävät viimeiseen asti pelastaa dieselit, joiden ”pää” on tällä hetkellä pölkyllä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Monissa maissa suunnitellaan dieselautojen kieltämistä kokonaan. Berliinissä Saksan hallitus tapaa keskiviikkona Volkswagenin, Daimlerin ja BMW:n edustajat, neuvotteluissa autotehtaat yrittävät saada dieselin pelastetuksi.

Vaikka negatiivisten uutisten virta on ollut valtava, tehtaat uskovat edelleen, että dieselilläkin on tulevaisuus. Tehtaat ovat Bloombergin mukaan valmiita vakuuttamaan poliitikoille, että dieselautojen päästömääriä tullaan tulevaisuudessa selkeästi vähentämään.

Dieselautoilla on iso merkitys saksalaisille valmistajalle, joten neuvotteluissa on paljon pelissä. Saksan autoteollisuudessa työskentelee 800 000 ihmistä, joten moni työpaikka on vaarassa, jos dieselit kielletään.

”Autonvalmistajat tulevat tekemään kaikkensa, että päästöt vähenisivät ja ilma puhdistuisi. He pystyvät tekemään sellaisia dieselautoja, joilla on tulevaisuus. Mielestämme diesel on tärkeä polttoaine tulevaisuudessa ilmaston suojelemiseksi – ja samalla se on erittäin tärkeää koko Saksan vauraudelle autoteollisuuden kautta”, sanoo Saksan autoteollisuuden yhdistyksen VDA:n johtaja Matthias Wissmann.

Yksi keino on vähentää dieselien tuottamia nitro-oksideja, jotka aiheuttavat terveyshaittoja. VDA:n mukaan niiden määrää pystytään alentamaan ainakin 25 prosenttia.

Julkaistu: 2.8.2017