Tuulilasi

Saksa valmis kompromissiin autojen tullitariffikiistassa: "Emme voi kuitenkaan tehdä tätä yksin"


Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo tukevansa ajatusta Yhdysvalloista tuotavien autojen tullitariffien alentamisesta EU:ssa. Merkel vastasi näin Washingtonista kantauneisiin viesteihin, että Yhdysvallat ei asettaisikaan 20 % tullimaksua EU:sta maahan tuotaville-autoille, jos EU tulee vastaan omien tariffiensa kanssa.

Merkel tosin sanoi, että asia vaatii yhteisymmärrystä EU:n sisällä ennen kuin neuvottelupöytään mahdollisesti päästään.

Donald Trumpin uhittelema tullitariffi satuttaisi rajusti eurooppalaisia autonvalmistajia ja tekisi niiden mukaan pelkästään hallaa myös Yhdysvaltain autoteollisuudelle; monen eurooppalaisen valmistajan suuria tehtaita on Yhdysvalloissa, ja suurin osa niissä valmistettavista autoista menee vientiin.

Liennytyts lähti etenemään, kun isojen autonvalmistajien napamiehet tapasivat tällä viikolla Yhdysvaltain Saksan suurlähettilään Richard Grenellin.

Grenell kertoi heille viestin, että USA on valmis luopumaan tullitariffista, jos EU tekee saman.

”Mitään virallisia päätöksiä tai ehdotuksia ei ole vielä tehty, mutta asia etenee”, kommentoi Yhdysvaltain lähetystön edustaja tilannetta.

Neuvotteluissa mukana olleet VW, Daimler ja BMW eivät halunneet kommentoida keskustelujen sisältöä Reutersille.

”Minä olisin valmis tukemaan tullitariffineuvottelujen aloittamista, mutta me EU:ssa emme voi tehdä tätä yksin, mielestämme tämän pitää ulottua laajemmalle, kaikkiin WTO-maihin", Merkel sanoi.

WTO:hon eli maailman kauppajärjestöön kuuluu kaikkiaan 164 maata.

Julkaistu: 6.7.2018