Tuulilasi

Saksa ohitti Norjan sähköautojen myynnissä - Teslan viehätys katoamassa


Saksa on ohittanut Norjan Euroopan suurimpana sähköautomarkkinana. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Saksassa rekisteröitiin 17 574 sähköautoa. ACEA:n tilastojen mukaan se ohitti ensi kertaa Norjan rekisteröintimäärän. Tilastoihin on laskettu sähköautojen lisäksi lataushybridit.
Kuvat Tesla

Toki väkilukuun suhteutettuna Norja on edelleen ylivoimainen; siellä on asukkaita 5,2 miljoonaa, kun Saksassa niitä on 82,6 miljoonaa.

Kuluttajat ovat alkaneet hylkiä dieselautoja, mikä näkyy rekisteröintimäärissä. Niinpä esimerkiksi VW, Daimler ja BMW ovat tuomassa kovaa vauhtia uusia sähköautoja markkinoille.

Sähköautojen myynti kasvoi koko Euroopassa ensimmäisellä vuosineljänneksellä 41 %, täyssähköisten 35 % ja lataushybridien 47 %. Samaan aikaan dieselautojen myynti putosi 17 %.

Norja on ollut tähän asti anteliaiden tukiaisten vuoksi Euroopan sähköautomyynnin ykkönen, se on esimerkiksi Teslan kolmanneksi suurin markkina-alue Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen. Tesloja on alkanut näkyä Saksan suurkaupunkien kaduillakin koko ajan enemmän, mutta myyntiluvuissa se on automerkeistä vasta sijalla 31.

Saksalaisvalmistajien lähitulevaisuuden haaste on saada kuluttajat Yhdysvalloissa ja Kiinassa uskomaan, että juuri heidän sähköautonsa ovat parhaita. Teslan jatkuvat ongelmat tuotannon, laadun ja rahavirtojen kanssa eivät ainakaan hankaloita tätä tehtävää.

”Teslan kultainen aikakausi on lähenemässä loppuaan, siitä on tulossa pian yksi muiden joukossa. Moni halusi aikaisemmin Teslan sen uutuudenviehätyksen vuoksi, mutta tilanne on muuttumassa. Kun sähköautojen valmistajia ja potentiaalisia ostajia tulee koko ajan enemmän, se jättää vähemmän tilaa laatuvirheille”, sanoo Bankhaus Metzlerin analyytikko Jürgen Pieper.

Julkaistu: 4.5.2018