Tuulilasi

Saksa huolestui Geelyn Daimler-kaappauksesta

Saksa huolestui Geelyn Daimler-kaappauksesta
Saksan valtiovarainministeri on ilmaissut huolensa siitä, että muut maat tulevat käyttämään maan teollisuutta hyväkseen. Asia nousi esiin, kun kiinalainen Geely osti 7,3 miljardilla eurolla peräti 9,7 % osuuden Daimlerin osakkeista. Näin siitä tuli suurin Daimlerin osakkeenomistaja.
Julkaistu: 27.2.2018

Valtiovarainministeri Brigitte Zypries sanoo, ettei sinänsä arvostele juuri syntynyttä osakekauppaa, mutta on silti huolissaan suuntauksesta.

”Tällaisten sijoittajin on pidettävä ehdottomasti kiinni markkinalaeista ja säädöksistä. Saksalainen avoimuus ei saa jatkossa olla portti muiden maiden talouspoliittisille intresseille”, Zypries sanoo Stuttgarter Zeitungille.

Talous- ja markkinavalvontaelin Bafin kertoi, ettei se ole vielä valmis kommentoimaan Geelyn osakehankintaa.

Saksa on tiukentanut ulkomaisten yhtiöiden kohdalla lakejaan yritysten nurkanvaltaamisista. Saksa oli ensimmäinen EU-maa, joka teki näin, syynä oli nimenomaan monen kiinalaisyrityksen rajut investoinnit, joilla ne pääsivät käsiksi länsimaiseen teknologiaosaamiseen. Juuri tämän myös Geely kertoi olevan Daimler-kauppojen takana.

Viime vuonna esimerkiksi kiinalainen Midea Group osti saksalaisen robotiikkayrityksen Kukan ja hongkongilaismiljardööri Li Ka-shing saksalaisen mittausyrityksen Istan, molemmat kaupat tehtiin 4,5 miljardilla eurolla.

EU:n kauppaministerit kokoontuvat tällä viikolla keskustelemaan siitä, miten pystyttäisiin jatkossa paremmin suojelemaan strategisesti tärkeitä eurooppalaisyrityksiä ei-toivotuilta ulkomaisilta sijoittajilta.

Kommentoi »