Työpaikkailmoituksessa etsitään suomalaisia sairaanhoitajia Saudi-Arabiaan – Mistä on kyse?
Hoiva
Työpaikkailmoituksessa etsitään suomalaisia sairaanhoitajia Saudi-Arabiaan – Mistä on kyse?
Hyvinvoinnin First Aid -niminen yritys etsii suomalaisia sairaanhoitajia Saudi-Arabiaan. Toimitusjohtajan mukaan suomalaisille hoitajille on kysyntää alueella.
14.11.2023
 |
Apu

Hyvinvoinnin First Aid -niminen yritys hakee Duunitori-verkkosivuston työpaikkailmoituksessa suomalaisia sairaanhoitajia Riadiin Saudi-Arabiaan.

Tehtävässä on verovapaa palkka, ilmainen asuminen, ilmaiset lennot sekä ”suomalainen tuki kohdemaassa 24/7”. Tehtävään edellytetään kahden vuoden työkokemusta.

Mihin sairaalaan hoitajia haetaan?

– En voi sanoa tarkemmin tässä vaiheessa, Hyvinvoinnin First Aidin toimitusjohtaja Elina Terho sanoo.

Terhon mukaan kyse on useasta yksityisestä sairaalasta. Terho ei kommentoi tehtävän palkan suuruutta.

Terhon edustama Hyvinvoinnin First Aid on rekisteröity kaupparekisteriin vuoden 2022 lopulla. Verkkosivuillaan se kertoo tarjoavansa palveluasumista sekä yhteisöllistä asumista mielenterveyskuntoutujille. Lisäksi yritys tekee henkilöstövälitystä. Jatkossa yritys aikoo Terhon mukaan etsiä sairaanhoitajia Saudi-Arabiaan muualtakin Euroopasta.

– Suomalaista ja eurooppalaista sairaanhoitajakoulutuksen laatua arvostetaan Saudi-Arabiassa, Terho sanoo.

Terho sanoo toivovansa, että rekrytoinnit hoitajista saataisiin auki ”molempiin suuntiin”, eli myös ulkomailta Suomeen päin. Hän sanoo kannattavansa sitä, että hoitajat saisivat enemmän itse määritellä, millaisen työuran he itselleen rakentavat.

Sairaanhoitaja mittasi potilaan kuumetta Riadissa vuonna tammikuussa 2021. Kuva on kuvituskuva, eikä liity kyseiseen rekrytointiin.

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon suomalaisia sairaanhoitajia Saudi-Arabiassa työskentelee, ei ole. Hyvinvoinnin First Aid ei kuitenkaan ole ainoa yritys, joka välittää suomalaisia sairaanhoitajia maahan.

Helsingissä toimiva Professional Connections on välittänyt suomalaisia sairaanhoitajia Saudi-Arabiaan vuodesta 1996 lähtien. Viimeksi lokakuussa yritys on etsinyt neljää suomalaista sairaanhoitajaa Saudi-Arabiaan ”VIP-asiakkaalle” Instagramissa.

Yrityksen toimitusjohtaja Ann Griffin-Aaronlahti ei suostu kertomaan tarkkaan, kuinka paljon Saudi-Arabiassa tällä hetkellä on heidän rekrytoimiaan suomalaisia hoitajia.

– Vuositasolla kyse on kymmenistä ihmisistä. Vuosien mittaan toki olemme rekrytoineet satoja ihmisiä, hän sanoo.

Griffin-Aaronlahden mukaan seula on kova. Esimerkiksi englannin kielen osaamisen pitää olla sujuvaa. Professional Connections välittää Griffin-Aaronlahden mukaan sairaanhoitajia vain alueen ”johtaviin huippusairaaloihin”. Saudi-Arabian lisäksi yritys välittää sairaanhoitajia Britanniaan ja Australiaan.

Griffin-Aaronlahtikin kehuu suomalaisten sairaanhoitajien osaamista, jota Saudi-Arabiassa arvostetaan.

– Suomalaisilla on maine mukavina ja nöyrinä työntekijöinä, Griffin-Aaronlahti sanoo.

Suomen ulkoministeriön mukaan Saudi-Arabia on Suomen merkittävin vientikohde Persianlahden alueella. Yhteiskuntana Saudi-Arabia on kuitenkin hyvin toisenlainen kuin Suomi.

Viime vuosina Saudi-Arabiassa on viety läpi uudistuksia, jotka ovat parantaneet naisten asemaa. Vuonna 2018 maa esimerkiksi kumosi naisia koskeneen autonajokiellon.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on kuitenkin huomauttanut, että Saudi-Arabia tukahduttaa kriittisiä ääniä, mikä estää maan uudistumista. Toisinajattelijoita ja hallinnon arvostelijoita on vangittu, ja oikeusprosesseja on vireillä.

Hyvinvoinnin First Aidin toimitusjohtaja, itsekin sairaanhoitajataustainen Elina Terho ei ole työskennellyt Saudi-Arabiassa mutta kertoo vierailleensa aiemmin työn puolesta Lähi-idän maissa.

Hän kertoo palanneensa Saudi-Arabiasta Suomeen viimeksi noin viikko sitten ja matkustavansa sinne uudestaan kuluvan viikon lopulla. Matkat liittyvät käynnissä olevaan rekrytointiin.

– Koen, että se on turvallinen maa, Tervo sanoo.

– Naisen asema on muuttunut. Naiset ovat saaneet muutaman vuoden ajaa autoa, ja abayan käyttöä ei enää velvoiteta länsimaisilta naisilta, toisin kuin 10 vuotta sitten. Toki kunnioitus vierasta maata ja maan kulttuuria kohtaan tulee huomioida.

2 kommenttia