Saimi Hoyer sairaudestaan: ”Vain läheiseni pitivät minut elämässä kiinni”
Puheenaiheet
Saimi Hoyer sairaudestaan: ”Vain läheiseni pitivät minut elämässä kiinni”
Vakava sairaus pysäytti Saimi Hoyerin elämän ja innosti hänet toteuttamaan unelmansa.
18.10.2015
 |
Apu

Juontajana ja huippumallinakin tunnettu Saimi Hoyer puhuu tuoreessa Parempi elämä -teoksessa vakavasta suolistosairaudestaan, joka vei hänet lähelle kuolemaa muutama vuosi sitten.

Saimin elämä muuttui kertaheitolla vuonna 2011, kun hän oli kuvaamassa Saimin Enkelit -tv-sarjaa Italiassa. Hän sairastui kovaan keuhkoputken- ja poskiontelontulehdukseen, jota lääkittiin todella vahvoilla antibiooteilla. Suomeen palatessaan Saimi kärsi vakavista suolisto-oireista, jotka veivät hänet sairaalaan.

– Olin lähdössä isäni kanssa lounaalle, ja sanoin, että nyt menen vessaan. Sitten en päässytkään sieltä enää omin voimin ulos, ja isä vei minut sairaalaan, Saimi kertoo kirjassa.

Viikkotolkulla kestäneiden hoitojaksojen jälkeen selvisi, että Saimi kärsi Clostridium Difficile -bakteerin aiheuttamasta suolistosairaudesta, joka johtui hänen Italiassa syömistään vahvoista antibiooteista. Saimi joutui perumaan kaikki työnsä, kuten Huippumalli haussa -sarjan kuvaukset, mutta yritti silti pitää sairastumisensa salassa medialta.

Pahimmillaan sairaus vei Saimin todella heikkoon kuntoon ja näivetti hänet luurangoksi, joka painoi vain 46 kiloa. Langanlaihan olemuksen vuoksi myös anoreksia-huhut alkoivat levitä.

– Pahinta oli, että läheiseni joutuivat kärsimään. Poikani Kaspar, 9, ja Hekotr, 7, olivat tuolloin vielä hyvin pieniä, mutta hekin ymmärsivät, että äiti on todella, todella huonossa kunnossa.

– En tiedä, missä menee luovuttamisen raja. Oli hetkiä, jolloin en miltei ollut enää tässä maailmassa. Vain rakkaimpani pitivät minut elämässä kiinni. Minun oli pakko uskotella itselleni, että voitan vielä sairauden, Saimi kertoi kirjan julkistustilaisuudessa torstaina. 

Sairaus muutti elämän

Toipuminen alkoi, kun Saimille tehtiin ulosteensiirto, jossa suoliston bakteerikanta vaihdetaan toiseen. Saimi alkoi tuntea voimiensa palaavan, ja uskalsi ensi kertaa ajatella, että hänellä on tulevaisuus edessään.

Nyt Saimi voi jo hyvin, joskin joutuu käymään koko loppuelämänsä seurannassa. Sittemmin hänellä on myös diagnosoitu perinnöllinen vasta-ainepuutos hypogammaglobunelia. Vaikka sairastuminen muutti lopullisesti Saimin elämän, siitä on seurannut hänen mukaansa myös hyviä asioita. Ennen sairastumistaan Saimi kulki kuin putkessa, eikä osannut keskittyä kaikista tärkeimpiin asioihin.

– Suosittelisin kokemusta kaikille, ellei se olisi ollut niin rankka. Kukaan ei tietysti toivo sairastuvansa, mutta minulle kokemus oli eräänlainen pysäytys ja herätys, josta koitui myös paljon hyvää. Olen toteuttanut monia unelmiani, kuten muuttanut Punkaharjulle ja tehnyt oman sienikirjani, Saimi kertoi.

Nykyään Saimi nauttiikin eniten arkisista asioista ja perheensä kanssa vietetystä ajasta. Sairautensa aikana Saimilla oli jatkuvasti huono omatunto, ettei hän pystynyt olemaan läsnä perheelleen, ja nyt hän onkin pyrkinyt antamaan heille mahdollisimman paljon aikaa.

– Mieheni ja lapseni tekevät minut onnelliseksi. Olen myös intohimoinen teenjuoja ja rakastan sitä, että voin istahtaa hyvän ystäväni kanssa teekupposen ääreen ja turista vain tuntikaupalla kaikesta mahdollisesta.

Vuosi sitten Saimi puhui kokemuksistaan ensi kertaa yleisön edessä ja hämmästyi siitä, millainen vaikutus hänen sanoillaan oli kuulijoihin. Tulevaisuudessa Saimi toivookin voivansa tehdä lisää puhujakeikkoja ja antaa toivoa ihmisille, jotka painiskelevat samankaltaisten ongelmien kanssa.

– Luulin, että ketään ei kiinnosta tarinani, mutta ihmiset nousivatkin seisomaan ja reagoivat hyvin voimakkaasti sanoihini. Silloin tajusin, että haluan tehdä tätä enemmänkin. Tuntuu, että olen vihdoin löytänyt oman tapani ilmaista itseäni, Saimi kertoi.

Kommentoi »