Apu

Sähköinen resepti palvelee


Jo neljä miljoonaa suomalaista on saanut sähköisen reseptin. Kaikki julkiset terveydenhuollon toimipisteet ja isoimmat yksityisiä lääkäripalveluja tarjoavat yritykset ovat mukana järjestelmässä.

Sähköisen resepti on vaivaton ja helppokäyttöinen. Se ei huku, ja Kela-korttia näyttämällä lääkkeet voi lunastaa mistä tahansa Suomen 820 apteekista. Reseptit voi myös uusia apteekissa.

Omien reseptien tilanteen ja voimassa olevien lääkkeiden määrän voi tarkistaa Omakanta.fi-palvelusta. Järjestelmään kirjaudutaan pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST) tai mobiilivarmenteella eli matkapuhelimella, jonka SIM-kortilla on mobiilivarmenne. 

Jos ei ole tottunut asioimaan netissä, apteekissa voi pyytää farmaseuttia antamaan tallenteen, johon hän merkitsee jäljellä olevien lääkkeiden nimet ja määrät.    

Samasta Omakanta-palvelusta voi myös tarkistaa terveystietonsa, jotka hoitavat lääkärit tai muut terveydenhuollon ammattilaiset ovat merkinneet Potilastiedon arkistoon. Palvelussa voi antaa suostumuksen tai kiellon eri terveydenhuollon yksiköille terveystietojen katseluun sekä kirjata hoitotahdon ja ilmaista kantansa elinluovutukseen. 

Tänä vuonna syntyvän lapsen kaikki terveystiedot tallentuvat Potilastiedon arkistoon. Kaikkien terveydenhuollon palveluja käyttävien tietoja siirretään järjestelmään sitä mukaa, kun niitä tulee. Vanhoja tietoja ei arkistoida. 

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Julkaistu: 6.11.2014