Tuulilasi

Sähköautojen myynti romahti TanskassaSähköautojen myynti romahti Tanskassa

Tanskassa sähköautojen myynnin romahdus on saanut hallituksen pohtimaan uusia tukitoimia nolla- ja vähäpäästöisille autoille.
Kuvat All Over Press

Vielä vuonna 2015 Tanskassa myytiin noin 5000 sähköautoa, viime vuonna enää 700. Pääministeri Lars Lökke Rasmussenin keskustaoikeistolainen hallitus on vähentänyt tukia koko ajan, mikä on nostanut kritiikkiryöpyn hallitusta kohtaan. Tankassa kansalaiset ovat äänestäneet ostamalla mieluummin polttomoottoriautoja.

”Meillä on yhä verohelptuksia sähköautoille, mutta meidän pitää keskustella, pitäisikö niiden olla suurempia. En tyrmää ajatusta ainakaan suoralta kädeltä. Tulemme kertomaan uusista toimenpiteistä kesän jälkeen”, Rasmussen sanoo.

Tanskassa ei ole omaa autoteollisuutta ja maan tuontitullit ovat Euroopan korkeimmat. Hallitus pohtiikin nyt, millaisia autoja se haluaa maan teillä ajavan. Oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit heittivät lisää löylyä ilmoittamalla, että jos he voittavat vuoden 2019 vaalit, dieselautot tullaan kieltämään Tanskassa vuoteen 2030 mennessä.

Rasmussenin hallitus paljasti torstaina suunnitelmansa, jonka mukaan se on jo korvamerkinnyt budjettiin 1,7 miljardin euron varat kohti puhtaamman energian tuottamista vuoteen 2050 mennessä. Suunnitelman mukaan silloin fossiilisten polttoaineiden käyttö olisi lähes nollissa.

Suunnitelmaan kuuluu 800 megawatin maailman suurin tuulivoimapuisto, investoinnit biopolttoaineisiin ja vihreämmän teknologian kehittäminen halvemman sähkön tuottamiseksi.

Julkaistu: 3.5.2018