Sähköautojen latausjärjestelmä taloyhtiöön - varmista että ainakin nämä neljä asiaa toimivat
Autot ja liikenne
Sähköautojen latausjärjestelmä taloyhtiöön - varmista että ainakin nämä neljä asiaa toimivat
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole enää yksittäisistä latauslaitteista, vaan latausjärjestelmästä. Latausjärjestelmä ottaa huomioon kiinteistön tarpeet, lataajien tarpeet sekä lataamiseen tarvittavat ominaisuudet.
4Kommenttia
Julkaistu 22.11.2021
Tuulilasi

Näitä ominaisuuksia on esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä laskutuspalvelu. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen alan toimijaan, joka huolehtii, että latausratkaisu kestää aikaa, käyttöä ja on skaalautuva, eli latauslaitteita voidaan tulevien vuosien aikana lisätä olemassa olevaan latausjärjestelmään.

Varmista, että taloyhtiössäsi toteutuvat sähköauton lataamisen osalta ainakin nämä:

1. Useampi sähköauto voi ladata samanaikaisesti. Lataamisessa turvallisuus on avainasemassa, niin taloyhtiön kiinteistön kuin itse lataamisen osalta. Turvallisen lataamisen varmistamiseksi, sähköautoja ladataan siihen tarkoitetuilla latauslaitteilla.

2. Voidaan tunnistaa, kuka latauslaitetta käyttää. Näin lataamisesta aiheutuvat kulut voidaan ohjata suoraan lataajalle, eikä tarvitse maksaa naapurin latauksista. Mikäli lataajalla on työsuhdeauto, voidaan latauskulut ohjata myös työnantajalle.

3. Ammattimainen kartoitus, suunnittelu, asennus, huolto ja ylläpito. Taloyhtiöille kivuttomin ratkaisu on tilata avaimet käteen -ratkaisu, jolloin taloyhtiön ei tarvitse itse sopia aikatauluista eri tekijöiden kanssa vaan yksi kumppani hoitaa kaiken. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, miten mahdolliset lataamiseen liittyvät kysymykset hoidetaan. Yksi vaihtoehto on latauskumppanin etäasiakaspalvelu, joka vastaa kysymyksiin ja voi esimerkiksi aloittaa lataamisen etänä.

4. Latausjärjestelmä ja latauslaitteet tukevat alan kehittyvää teknologiaa. Tämä tarkoittaa älykkäitä ja avoimeen protokollaan sopivia latauslaitteita (kansainvälinen OCPP-standardi). Uusimpia teknologian kehityksiä on ollut esimerkiksi aiemmin mainittu työsuhdeautoilijoiden latausmaksujen kohdistaminen suoraan työnantajalle.

(Lähde ja kuva: Plugit Finland Oy)

4 kommenttia